Cikkajánló – 2013. szeptember 16.

Célegyenesben a fúzió

Várhatóan ezen a héten megegyezés születik a legfontosabb kérdésekben a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) közötti tárgyalásokon. (Világgazdaság)

Egyre népszerűbb az adókedvezmény

Hét hónap alatt nagyjából 65 milliárd forintot hagytak a munkahelyvédelmi akció adókedvezményei azoknál a vállalkozásoknál, amelyek kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzetben lévő személyeket alkalmaznak. A közteherenyhítés júliusban háromnegyed millió ember foglalkoztatásához nyújtott segítséget. (Magyar Nemzet)

Eddig ráért, most kapkod a Fidesz: Választási áfa-csökkentés

Évek óta javasolták a szakmai és érdekvédelmi szervezetek, illetve a szocialisták, csökkentse a kormányzat legalább a legfontosabb élelmiszerek áfáját. Orbán Viktor miniszterelnök azonban még néhány hónapja is arról beszélt, nem látja esélyét a mérséklésnek. Ám a napokban már egy-számjegyű élelmiszeráfáról nyilatkoznak a fideszes frontemberek. (Népszava)

Orbán Kötcsén: 2014 a rezsiharc éve lesz

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a 12. Kötcsei Polgári Piknik több száz részvevője előtt. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Tovább hallgatnak a nyugdíjakról

Továbbra sem kaptunk a kormánytól választ arra, lesz novemberben visszamenőleges nyugdíjemelés. Pedig az év elején még a 13. havi ellátás tervéről is szóltak a híradások, Erzsébet-utalványban adtak volna plusz juttatást az időseknek. A háttérszámításokra állítólag fel is kérték az államkincstárat, de úgy tűnik, az ötlet a feledés homályába merült. (Népszava)

Ismét változik a gránitba vésett alaptörvény

Ötödik alkalommal módosíthatja az országgyűlés mai ülésén a 2012 januárjában hatályba lépett alaptörvényt. A Ház tagjai megválaszthatják az új alapjogi biztost. (Népszabadság, MNO)

Szabó Máté: “Csak a dolgomat végeztem”

Sosem érezte magát se forradalmárnak, se ellenforradalmárnak Szabó Máté. Az alapvető jogok e hét végén távozó biztosa úgy véli, az ombudsmani szerep megerősödése, befolyásosabbá válása lehetett az oka annak, hogy nem őt jelölték újra posztra. Eddigi tevékenységét ugyanakkor nem tartja szabotázs-akciónak, sőt, szerinte az általa kezdeményezettnél is sokkal több korrekcióra lenne szükség: az utóbbi három és fél évben hozott jogszabályok tíz százalékát kellene megsemmisíteni, vagy módosítani. (Népszava)

Beperelik a fővárost a taxisok

Nem tudják elfogadni a kötelező sárga színt a sofőrök, mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a bevezetését. (Népszabadság)

Stresszteszt: se munka, se gyerek

Az a szélsőséges és áthidalhatatlan szakadék, ami a társadalmak között és azokon belül kialakult, előbb-utóbb olyan történelmi mozgásokat idézhet elő, amit nem lehet megállítani sem aranyrészvénnyel, sem a magas kerítésekre állított fegyveres magáncégek embereivel. Jöhet még száraz kenyérhéj. (MNO)

Százezren a Tusk-kormány ellen

Évek óta a legnagyobb kormányellenes tüntetést tartották Varsóban a szakszervezetek. A százezres tömeg a Tusk-kormány szociális- és bérpolitikája ellen tiltakozott, kifogásolták a nyugdíjkorhatár emelését és a „rugalmas munkaidőt” is. A legfrissebb felmérések szerint többen akarják az ország élén az ellenzéki Jaroslav Kaczynskit látni, mint Donald Tusk jelenlegi kormányfőt. (Magyar Hírlap)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk