Cikkajánló – 2013. szeptember 12.

Nem lesz nyugdíjkorrekció

Azt “vállaltam 2010-ben, hogy emberségesek leszünk a nyugdíjasokkal is. A nyugdíjak értékét megőrizzük, még a legsúlyosabb európai pénzügyi válság idején is. Ez sikerült. Ezért emelt fővel állhatok ön előtt. Sőt az idén már emelni is tudunk. Az infláció fölött.” (Népszava)

A rezsicsökkentés legyalulta az inflációt

Csak az volt a kérdés, hogy az áprilisban felállított történelmi rekordot, azaz az 1,7 százalékot megdöntheti-e az augusztusi inflációs adat, azt ugyanis mindenki biztosra vette, hogy sorozatban ötödik hónapja is két százalék alatt marad a pénzromlás üteme. A bravúr nem maradt el. (Népszabadság, Népszava, Magyar Nemzet)

Rettegünk a nyugdíjas évektől

A Groupama Garancia Biztosító 2013 májusában online, reprezentatív felmérést végzett a 30-60 éves lakosság körében, hogy feltérképezze a megtakarításokkal, öngondoskodással és nyugdíjjal kapcsolatos véleményeiket. A megkérdezettek háromnegyede aggódik a nyugdíjas évei miatt. A legtöbben (a megkérdezettek 75 százaléka) a nyugdíjtól, a szűkös anyagiaktól félnek, míg 22 százalékuk tart attól, hogy lesz-e egyáltalán fedél a feje fölött idős korára. 53 százalékuk a betegségektől retteg, 40 százalékuk pedig attól, hogy nem fogják tudni ellátni önmagukat idős korukban. Minden harmadik megkérdezett (36 százalék) attól tart, hogy idős korában nem lesz a közelében családja. (Világgazdaság)

Nevelőszülők főállásban

A minimálbér 30 százalékának megfelelő összegű alapdíjazásban részesül az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai tervezete szerint 2014. január 1-jétől az összes nevelőszülő: ehhez gyermekenként további, a minimálbér 20 százalékának megfelelő juttatást kapnak majd, speciális nevelési igényű gyermek esetén pedig a minimálbér 25 százalékát. (Népszabadság)

Megint azok járnak jól, akik felelőtlenül gazdálkodtak

A kormány már szeptemberben tárgyal arról a javaslatról, mely szerint 2014. január elsejétől a városok minden adósságát átvállalná az állam – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hódmezővásárhelyi közgyűlés előtt még a múlt héten. A kabinet korábban átvállalta az önkormányzatok adósságállományának nagyobbik részét, a mintegy 1200 milliárdból csaknem hétszázmilliárdot. (Népszabadság)

Gyurcsány és Fodor egymással azért összefog?

Nincs kizárva, hogy az MSZP-vel sikertelenül zárult egyeztetések után a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) együttműködési tárgyalásokat kezd a Fodor Gábor irányította Liberálisokkal – értesült a Népszabadság. (Magyar Hírlap, MNO)

Herczog Edit: az Európai Bizottság is védje a hitelkárosultakat

A keret-jelzáloghitelek károsultjainak gyakran kilakoltatással kell szembenézniük, önhibájukon kívül. Michel Barnier uniós biztost arról kérdezte Herczog Edit európai parlamenti képviselő, hogy a Bizottság milyen lépéseket tervez a jelenlegi, veszélyes és erkölcstelen banki gyakorlat megváltoztatására, amely Magyarországon is komoly probléma. (Népszabadság)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk