Cikkajánló – 2013. szeptember 9.

Hatból hárman szövetségben

Szeptember végéig kijelölhetik az alakuló kongresszus várható időpontját, így a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a közszférában működő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) egyesülésével még az idén létrejöhet a szervezett munkavállalók több mint felét tömörítő új konföderáció – közölte Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Lekezelt iskolai dolgozók

Több oktatási intézményben kiszervezik a technikai dolgozókat, akik így végletekig kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Egy vidéki iskola konyháján dolgozó alkalmazott arról számolt be, hogy 64 ezer forintos nettó jövedelme tovább csökken, új foglalkoztatója ugyanis nem hajlandó fizetni a bérkompenzációt. Meg is alázzák őket, béren kívüli juttatásként nem kell fizetniük az ebédért, de ha a főzelékhez fasírt is jár, abból már nem ehetnek. (Népszava)

Orbán Viktor beszéde nyitja meg az őszi ülésszakot

Felszólal napirend előtt Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben hétfőn. Az eseményt az MNO percről percre közvetíti. Ezt követően a képviselők az őszi ülésszak első ülésnapján az ötödik alaptörvény-módosításon végrehajtott legutóbbi kormányzati változtatásokat tárgyalják meg, és a médiatanács elnökévé választhatják Karas Monikát. (MNO)

Apadnak a tartalékok

Havonta kétszer legyen ingyenes a készpénzfelvétel – erről kezd egyeztetéseket Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. A képviselőcsoport vezetője ezt pénteken késő este jelentette be az M1 Az Este című műsorában, mondván: „fogyasztóvédelmi szempontból indokolt lenne, hogy egy hónapban kétszer mindenki minden díj nélkül vehesse fel a fizetését”. (Népszabadság, MNO)

Helyezkedés a 2014-es mandátumokért

A Fideszen belül is megindult a helyezkedés a következő ciklus parlamenti mandátumaiért, amit jelez, hogy Orbán Viktor néhány választókerületi elnököt elmozdított. Ennek oka a parlament létszámának “megfelezése” és az új összeférhetetlenségi szabályok. Sok mai polgármester kihullhat a törvényhozásból, másoknak még lesz lehetőségük választani. Az új szabályok nemcsak a mai kormánypártokat érintik. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és