Cikkajánló – 2013. szeptember 9.

Hatból hárman szövetségben

Szeptember végéig kijelölhetik az alakuló kongresszus várható időpontját, így a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a közszférában működő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) egyesülésével még az idén létrejöhet a szervezett munkavállalók több mint felét tömörítő új konföderáció – közölte Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Lekezelt iskolai dolgozók

Több oktatási intézményben kiszervezik a technikai dolgozókat, akik így végletekig kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Egy vidéki iskola konyháján dolgozó alkalmazott arról számolt be, hogy 64 ezer forintos nettó jövedelme tovább csökken, új foglalkoztatója ugyanis nem hajlandó fizetni a bérkompenzációt. Meg is alázzák őket, béren kívüli juttatásként nem kell fizetniük az ebédért, de ha a főzelékhez fasírt is jár, abból már nem ehetnek. (Népszava)

Orbán Viktor beszéde nyitja meg az őszi ülésszakot

Felszólal napirend előtt Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben hétfőn. Az eseményt az MNO percről percre közvetíti. Ezt követően a képviselők az őszi ülésszak első ülésnapján az ötödik alaptörvény-módosításon végrehajtott legutóbbi kormányzati változtatásokat tárgyalják meg, és a médiatanács elnökévé választhatják Karas Monikát. (MNO)

Apadnak a tartalékok

Havonta kétszer legyen ingyenes a készpénzfelvétel – erről kezd egyeztetéseket Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. A képviselőcsoport vezetője ezt pénteken késő este jelentette be az M1 Az Este című műsorában, mondván: „fogyasztóvédelmi szempontból indokolt lenne, hogy egy hónapban kétszer mindenki minden díj nélkül vehesse fel a fizetését”. (Népszabadság, MNO)

Helyezkedés a 2014-es mandátumokért

A Fideszen belül is megindult a helyezkedés a következő ciklus parlamenti mandátumaiért, amit jelez, hogy Orbán Viktor néhány választókerületi elnököt elmozdított. Ennek oka a parlament létszámának “megfelezése” és az új összeférhetetlenségi szabályok. Sok mai polgármester kihullhat a törvényhozásból, másoknak még lesz lehetőségük választani. Az új szabályok nemcsak a mai kormánypártokat érintik. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk