Cikkajánló – 2013. szeptember 4.

Alig ötvenen vettek részt a BKV-s tüntetésen

A BKV-nál meghirdetett 200 fős, majd 150-re módosított elbocsátás ellen tiltakozásul szervezett egész napos tüntetést a Blaha Lujza téren a cégnél működő egyik szakszervezet. A megmozduláson a várt tömeg helyett ötvenen vettek részt, amit a félelemmel magyaráz a szakszervezet vezetője. (Népszabadság)

Idomított gyerekeket akarnak Orbánék

Bár a hivatalos tájékoztatás szerint a tanév jól kezdődött, valójában óriási a káosz és a fejetlenség, a pedagógusok pedig kétségbeestek, nem tudják, mennyi lesz a fizetésük. Többek között erről beszélt a Népszavának Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár állítása ellenére sok diák nem kapta még meg a tankönyvét, főleg azok, akik jogosultak az ingyenes tankönyvellátásra.

Tiltakozó aláírások Hoffmann ellen

Több mint négyezren írták alá azt a tiltakozó levelet, amelyet Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárnak és a Hír TV szerkesztőinek címzett a pedagógusokat, oktatási szakembereket, szülőket tömörítő Hívatlanul elnevezésű Facebook-csoport. A tiltakozást az az interjú váltotta ki, amelyet múlt pénteken készített az államtitkárral a Hír TV. (Népszabadság)

Túlzott a sarc az utakon?

Rosszul vizsgázott Brüsszelben az új magyar útdíjrendszer. Az Európai Bizottság (EB) értékelése szerint a Magyarországon július 1-jétől alkalmazott útdíjrendszer nem felel meg a közösségi irányelvnek. A bizottság szerint a lehetségesnél magasabb díjakat számláznak a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsiknak. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Csúszhat a rezsicsökkentés

Akár január 1-re is csúszhat a korábban októberre tervezett további 10 százalékos fűtésidíj-csökkentés – derül ki Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető Magyar Nemzetnek adott interjújából. Lázár János miniszerelnökségi államtitkár ugyanakkor november 1-i időpontot jelentett be. A holnap kezdődő kihelyezett frakcióülésen döntenek. (Népszabadság)

Gyatra, de romlik is a magyar versenyképesség

Három helyet visszaesett Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában. Még a régiót is lehúzzuk, pedig az sem teljesít fényesen. (Népszabadság, Népszava)

Még ebben a hónapban megalakulhat a Nemzeti Választási Bizottság

Még ebben a hónapban megalakulhat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), mert a törvény értelmében a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlésnek szeptember 30-áig meg kell választania a testület tagjait. Az Országgyűlés a tagokat kétharmados többséggel választja meg, ám ha ez két alkalommal nem sikerül, a harmadik körben már elég a jelenlévő képviselők egyszerű többsége. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és