Cikkajánló – 2013. szeptember 3.

Fölháborodott tanárok

Orbán Viktor miniszterelnök engedetlen tanulónak bizonyult, Hoffmann Rózsa meg a pedagógusokat sértegette a tanévnyitó alkalmából. (Népszabadság, Népszava)

‘A fiatalok kivándorlásával manipulálnak’

A fiatalok munkanélküliségi rátáját próbálja kozmetikázni az Orbán-kormány az MSZP szerint. “A kormány folyamatosan hazudik a munkanélküliségi adatokról. A KSH számaiból ugyanis világosan látszik, hogy Orbánék a közmunkával és a fiatalok kivándorlásával manipulálnak. Különösen felháborító, hogy éppen a fiatalok (15-24 éves korosztály) munkanélküliségi rátáját próbálta az Orbán-rezsim elhallgatni, kozmetikázni” – fogalmaz Winkfein Csaba, az MSZP elnökségi tagja közleményében. (Népszabadság)

BKV: kisebb leépítés, kevesebb pénz

Engedett a BKV menedzsmentje, és tovább csökkentette elbocsátani tervezett dolgozóinak létszámát. Az eredeti 200 fős létszámleépítés először 170 főre módosult, majd a kollektív munkaügyi vita tegnapi fordulóján újabb, 10-15 százalék közötti engedményt tett a cég. Úgy tudjuk, végül 151 BKV-s dolgozónak – javarészt járművezetőnek – mondanak fel, arra hivatkozva, hogy a 150 alvállalkozói üzemeltetésű autóbusz idei forgalomba állításával 13 százalékos piacvesztést szenvedett el a BKV. (Népszava)

Ötszáz milliárd forintot hagyott az állam az adózóknál

Tavaly az állam 565,2 milliárd forint adókedvezményt hagyott az adózóknál, a legnagyobb nyertesek a gyerekes családok, a bankok és a sportegyesületek voltak. A parlament elé került 2012-es költségvetés zárszámadásának számaiból kiderül, hogy a kormány nagyjából ugyanannyi adót engedett el adókedvezmény révén, amennyi a deficit volt tavaly, 599 milliárd forint. (Magyar Hírlap)

Még drágább bankszámlák

Tovább drágulnak a banki szolgáltatások a tranzakciós illeték emelkedése miatt – állítják a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértők. A következő egy évben akár harminc százalékkal is emelkedhetnek a banki szolgáltatások árai. A bankváltással érdemes várni egy-két hónapot, hogy lecsengjen a drágítási hullám.

Gyurcsány: Együtt álljunk rajthoz!

Közös MSZP-DK listára és a szocialistákkal közös egyéni jelöltekre tett javaslatot hétfőn a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a szocialista párt vezetőinek. Sőt, közösen állítanának miniszterelnök-jelöltet is, annak ellenére, hogy az MSZP és az Együtt múlt heti megállapodása külön listáról és listavezetőkről szólt. A szocialista párt egyelőre nem válaszolt a felvetésre. (Népszava)

Gyed extra: három részből áll a javaslat

A „gyed extra” nagy segítséget jelenthet a rövid idő alatt több gyermeket vállalóknak és a munkába hamar visszatérő kismamáknak is. Soltész Miklós, az EMMI szociális államtitkára a Lánchíd Rádióban elmondta: a kormány asztalán lévő javaslat három részből áll. Ez alapján új gyerek születésekor sem kellene lemondania a családnak az előző után járó juttatásról. Továbbá már a gyermek 1 éves korától visszamehetne dolgozni az anyuka, akár teljes munkaidőben is, és emellett is kapná a gyest, illetve gyedet. De akár úgy is dönthet, hogy már az első 12-18 hónapban lekéri a 3 évre szóló pénzt, és úgy áll utána munkába. (MNO)

Tovább küzdenek a rokkantak ellen

Külső szakértőket is bevonnak a rokkantsági nyugdíjban részesülők felülvizsgálatába – értesült a Világgazdaság. Mint a Népszava megírta, a Széll Kálmán terv azt írta elő, hogy 2013 végéig 190 milliárd forintot kell spórolni a rokkant ellátáson.

Az utolsó centig minden forrást lehívunk

Az elmúlt egy hónapban 250 milliárd forint uniós forrás kiosztásáról született döntés, erről még ezen a héten értesítést is kapnak a pályázók – mondta az MTI-nek Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki kormánybiztosként egy hónapja vette át a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését. A legtöbb forrás kisvállalkozók gazdaságfejlesztésére fordítják, de 50 milliárd forintot jutott az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésre a kórházak struktúraváltására. (Magyar Hírlap)

Hatalmas hiba a Tárkinál, összekeverték a kutatás számadatait

Összekeverte a múlt héten az uniós tagságunkról szóló közvélemény-kutatásának adatait a Tárki. Pénteken még azt közölték, évtizedes trend fordult meg, hiszen felmérésük szerint valamivel többen gondolják hátrányosnak európai uniós tagságunkat, mint ahányan jónak. Közzétett adataik szerint a magyarok 39 százaléka szerint az ország EU-tagsága inkább rossz, 32 százalékuk szerint viszont inkább jó, míg 22 százalékuk véli úgy, hogy nem értékelhető az uniós tagság Magyarországra kifejtett hatása. Tegnapra már kiderült, óriásit bakizott a Tárki. Az igazság az, hogy a valós adataik szerint 32 százalék tartja jó dolognak EU-tagságunkat, míg 22 százalék gondolja ennek ellenkezőjét. (Magyar Hírlap)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és