Cikkajánló – 2013. augusztus 16.

Hadakozik, s nem fizet a kormány a kirúgott közszolgáknak

Nem akar fizetni a kormány a kirúgott közszolgáknak, ezért a határidő előtt egy nappal megtámadta a független strasbourgi bíróságnak a 98 százalékos különadót porrá zúzó ítéletét. Ha lesz másodfok, évekig elhúzódhat a kártérítések kifizetése. (Népszabadság)

Bölcsődei ellátás: Minden helyre hat gyerek vár

Magyarország rendkívül sokat költ családtámogatásra, ám ennek alig harmada jut a gyermekgondozási intézményekre, mint például a bölcsődékre. Miközben ezer kisgyerekre 135 önkormányzati hely jut, a fizetős “családi napközik” száma öt év alatt megtízszereződött. (Népszabadság)

Lenyomják a torkukon

Néhány hét múlva debütál az általános iskolák első és ötödik évfolyamán a „kötelezően választható” egyházi hittan, illetve állami erkölcstan. Mendrey László, a PDSZ elnöke szerint kollégáiból és a szülőkből dől a panasz. (Népszabadság)

Klinghammer: Harsogni kell a jó eredményt

Nem adna rektori címet a főiskolák vezetőinek a felsőoktatási államtitkár, művészeti területen visszatérhet a részösztöndíj – derül ki Csókás Adriennek, a Magyar Nemzet munkatársának Klinghammer István felsőoktatási államtitkárral készült interjújából. (Népszava)

Dunaferr: novembertől indul az ötödölés

Megküldte a 1500 fős létszámleépítésről szóló szándéknyilatkozatot a helyi munkaügyi központnak és a szakszervezeteknek a ISD Dunaferr. Az első felmondólevelet – ha minden a tulajdonosok tervei szerint halad – novemberben adhatják át. Úgy tudjuk, az elbocsátás mintegy ötmilliárd forintba kerül majd. (Népszabadság)

Fidesz: Folyamatosan nő a foglalkoztatás

A Fidesz véleménye szerint a szocialisták kormányzásuk alatt megduplázták a munkanélküliséget, és munka helyett segélyre ítéltek egész országrészeket – áll a párt csütörtökön kiadott közleményében, amellyel az MSZP szóvivőjének szavaira reagáltak. (MNO)

Rezsicsökkentés: magyar példát követne a német ellenzék

Peer Steinbrück, a német szociáldemokraták kancellárjelöltje arra kötelezné az energiaszolgáltatókat, hogy csökkentsék a tarifáikat. A német rezsicsökkentési tervezet mindössze pár ezer forintnyi eurót jelentene a háztartásoknak. (MNO)               

„Lassító sztrájk” a határon

Már-már kereskedelmi háborút vizionálnak azok a kijevi nyilatkozók, akik az elsők közt számoltak be arról, hogy Oroszország a vámellenőrzés szigorításával egy időre gyakorlatilag lezárta határát az Ukrajnából érkező áruk előtt. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk