Cikkajánló – 2013. augusztus 15.

Konzultációk tessék-lássék módra

Szakértő – Az amerikaiaknak és az európaiaknak a mániájuk a tárgyalás, így tárgyalunk, de nem elkötelezetten. Minden szereplő csak eljátssza a játékot, hogy majd a másikat hibáztathassa. Valójában fikarcnyi esélye sincsen a közel-keleti béke megállapodásnak, áthidalhatatlan szakadék húzódik a felek álláspontja között – mondta a Népszabadságnak Dan Schueftan, a Haifai Egyetem Nemzetbiztonsági Tanulmányok Központjának igazgatóhelyettese.

Plafonon a banki díjak

Miközben a Fidesz propaganda gépezete azt szajkózza, hogy a kormány nem engedi az ügyfelekre hárítani az augusztustól megemelt tranzakciós illetéket, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elismerte: a pénzintézetek ezt jogszerűen megtehetik. A újabb költségnövekedést várhatóan októbertől érezheti majd meg a zsebén a lakosság. Magyarországon a banki szolgáltatások egy év alatt csaknem a harmadával drágultak, ami 15-szöröse az inflációnak. (Népszava)

Változó ombudsmani szerepfelfogások

Komoly csorbát szenvedhet az új közjogi rendszerben utolsóként megmaradt hazai alapjog-védelem azzal, hogy a kormányoldalhoz közeli, sőt, a Fidesszel rendszeres munkakapcsolatban álló Székely Lászlót jelölte az államfő az alapvető jogok új biztosának. Nemcsak függetlenségében, de alapjogi felfogásában sem hasonlítható ugyanis a jelölt Szabó Mátéhoz, a szeptemberben távozó ombudsmanhoz. (Népszava)

Bizalomvesztés: Visszahívják Paczolay Pétert a Velencei Bizottságból

Visszahívják Paczolay Pétert a Velencei Bizottságból, ez eldőlt a tegnapi kormányülésen – tájékoztatták a Népszabadságot kormányzati források. Az Alkotmánybíróság elnöke helyett szinte bizonyosan az a Székely László lesz az európai alkotmányjogi testület tagja, akit Áder János alapjogi ombudsmannak jelölt.

Orbán bemondta Karas Mónika nevét

Karas Mónikát, a Magyar Nemzet és a Hír TV jogászát jelöli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének Orbán Viktor miniszterelnök – jelentette be Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. (Népszabadság, Népszava)

Felfüggesztett uniós támogatások

Már megvalósult projekteket érint az unió által felfüggesztett 500-600 milliárd forint. A pályázók joggal várhatják, hogy a támogatási összegeket, az aláírt szerződés szerint kifizessék számukra, mivel ők szabályosan végrehajtották, amit vállaltak. Ha a befagyasztás miatt ez mégsem valósulna meg, akkor elképzelhető, hogy a magyar költségvetésnek kell helytállnia. (Népszava)

A csempészek a trafikok nagy vetélytársai

Miután a régi trafikosok jó részét kigolyózták a kiskereskedelemből, a nemzeti dohányboltoknak csupán egyetlen, ám annál fenyegetőbb konkurenciája maradt: az ukrán cigaretta. Keleti szomszédunknál nagyjából négyszer-ötször kevesebbet kérnek egy jobb márkáért, mint nálunk, és a különbség tovább nőhet a 10 százalékos árrés miatt. Az utóbbi években jelentősen csökkent a feketekereskedelem mértéke, ám a közeljövőben biztosan több cigarettát próbálnak majd átcsempészni a határon. (Népszava)

Szükségállapot – Baradei lemondott

Lemondott alelnöki posztjáról Mohamed el-Baradei, tiltakozásul a szerdai vérontás ellen. Az egyiptomi biztonsági erők szerdán reggel hozzáláttak az iszlamisták két kairói ülősztrájkjának felszámolásához, ami száznál több halálos áldozatot követelő országos erőszakhullámot váltott ki. Az ideiglenes elnökség szerdán délután négy órától szükségállapotot léptetett életbe. Továbbra is fokozott óvatosságot kér az Egyiptomban tartózkodó vagy oda készülő magyar állampolgároktól a Külügyminisztérium. Választások megszervezésére szólította fel az egyiptomi hadsereget John Kerry amerikai külügyminiszter, aki szerint az országban kiújult erőszak nehezíti a politikai rendezést és a megbékélést.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább