Cikkajánló – 2013. augusztus 9.

Betelt a pohár a szociális ágazatban is

Összefogtak a szociális ágazat szakszervezetei és civil szervezetei a kormánnyal folytatott érdemi párbeszéd és a béremelés kiharcolása érdekében. Sztrájkról egyelőre nem beszélnek, bár a kormánytól “sok jóra” nem számíthatnak a nyilvánosságra került, cinikus és lekezelő leveleken, közleményeken kívül. Eközben a PDSZ is újra felvenné a kesztyűt a nagyobb pedagógusbér-emelés érdekében, a közoktatásban azonban egyelőre nincs egységfront.(Népszava)

A nagy meleg miatt itthon is jöhetne a szieszta?

Az egyre melegebb és forróbb nyári hónapok miatt szükség van egy új munkavédelmi szabályozásra. Az Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) ügyvivője szerint ebben az időszakban a munkát úgy kellene szervezni, hogy legalább negyedórás pihenő jusson a munkavállalóknak óránként.(Népszabadság)

Gigaszakszervezet a kampánystartra

Május elsején jelentette be három konföderáció, az Autonómok, az MSZOSZ és a SZEF vezetője, hogy unióra lépve létrehozzák az ország legnagyobb szakszervezeti tömörülését. Az egyesülést előkészítő háttértárgyalások megkezdődtek, ám bonyolult vagyoni, jogi és személyi kérdéseket kell megoldani, ezért eddigi nyilatkozataikban a közös működést 2014-től valószínűsítették. Azonban Székely Tamás, az Autonómok elnöke, aki már korábban is fellépett a gigaszakszervezet kvázi vezetőjeként – például nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek az új konföderáció nevében, illetve sajtóbeszélgetést tartott az integrációról –, nemrég kijelentette: október 23-án megalakulhat az unió. Azaz a leendő szuperszakszervezet pártfüggetlenségét szajkózó Székely Tamás, aki egyébként társelnöke az Együtt 2014 egyik alapító szervezetének, a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak, éppen azt a napot választotta az összeolvadásra, amelyet az ellenzék már korábban hivatalos kampánynyitójaként jelölt meg.(Magyar Hírlap)

Egészségügy: sumákol a kormány

A kormány titkolózik, hallgat, sumákol, pedig nem lehet titokban tartani a lakosság egészségi állapotának adatait. Nyilvánosságra kell hozni az adófizetők pénzén az egészségügy helyzetéről, az alapellátás fejlesztéséről készült – már ha elkészült – jelentéseket, amelyeket maga a kormány rendelt meg tavasszal – mondta a Népszavának Kökény Mihály.

Székely László lesz Szabó Máté utóda

Székely László lesz Szabó Máté alapjogi ombudsman utóda – erről Áder János tett sajtónyilatkozatot délben a Sándor-palotában.(Népszabadság)

Az LMP messze nem adta fel

A Lehet Más a Politikáról sokszor sokan elmondták már, hogy egyciklusos politikai erőként vonul be a politikatörténetbe. Temették őket az agresszív távolságtartás miatt a szocialistáktól, a Bajnai-féle mozgalom zászlóbontásakor és a pártszakadás után is. Napjainkban a közvélemény-kutatók egyik része öt százalék fölött méri őket, viszont az Ipsos és a Medián adatai szerint a teljes lakosság körében kétszázalékos támogatottságuk van. Mivel a kispártokat – valós eredményeikhez képest – rendszeresen alulmérik, így csak annyi mondható biztosan: az LMP a bejutási küszöb környékén egyensúlyoz.(Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az