Cikkajánló – 2013. augusztus 7.

Káosz a nyugdíjak körül

Noha július 1-e óta nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést a közszférában dolgozók, a munkát választók egy részének kérelmét még mindig nem dolgozták fel – ismerte el a Népszavának a szaktárca. Így nem tudni, hogy pontosan hányan szeretnének továbbra is dolgozni, és arra sincs válasz, mi van azokkal, akik abban reménykednek, hogy szükség van rájuk a munkahelyükön, így lemondtak a nyugdíjukról, majd kiderül, hogy nem támogatják a kérelmüket.

Újabb lépések a korrupció ellen

Korrupció-megelőzési és etikai tréningeket tartanak nyolcszáz közigazgatási vezető és 8500 kormánytisztviselő részére az elkövetkező hónapokban – mondta el Rétvári Bence az antikorrupciós civil munkacsoport keddi budapesti ülése után. (MNO)

Ingyenmunka a tankönyvekkel

Magasabb haszonkulcsokról és jutalékokról beszélt a Magyar Nemzetnek az állami tankönyvcég szakmai igazgatója, mint amennyit a tankönyves vállalkozók valójában alkalmaztak a terjesztés államosítása előtt. Ráadásul a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ezentúl ingyen dolgoztathatja a tankönyvek kiosztásában közreműködő pedagógusokat, mivel megszűnik a tankönyvfelelősök jutaléka. (Népszava)

Az olcsó munkaerő sem vonzó

Júniusban 0,6 százalékkal csökkent a magyarországi ipari termelés, az elmúlt esztendő azonos időszakához képest – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnap nyilvánosságra hozott előzetes adataiból. A kedvezőtlen tendencián az újonnan beinduló autóipari beruházások és bővülő kapacitások tudtak csak érdemben javítani. A jövőt azonban főként a külpiaci kilátások határozzák meg, no meg az, hogy a kormány mennyire lesz képes korrekt viszonyt ápolni a hazai multinacionális cégekkel. (Népszava)

Beszállhat az MNB a mentőcsomagba

Bár a friss jegybanki adat ma jelenik meg a devizatartalékok szintjéről, piaci szakértők szerint a mintegy 34 milliárd eurós állományból néhány milliárd eurót biztonságosan a devizahiteles mentőcsomagra lehetne áldozni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még nem nyilatkozik arról, hogy miként segíti majd a kormány akcióját, s úgy tudjuk, az MNB-ben nem ismert semmiféle kormányzati terv a devizahitelek forintosításáról. (Magyar Hírlap)

Terven felül hoz az elektronikus útdíj

Egyetlen hónap alatt 17,1 milliárd forint bevételt hozott 91 ezer teherautó. Megvonta az elektronikus útdíjrendszer első hónapjának mérlegét az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. A sztrádatársaság nemcsak azt összesítette, hogy a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik úthasználatán a költségvetés mennyit keresett, de az is kiderült, a kamionosoknak meg kell tanulniuk: a megtett úttal arányos díjszedés másként működik, mint a korábban használt átalánydíjas rendszer. Még akkor is, ha a fuvarozó vállalkozások az időarányosan vártnál hozzávetőleg ötmilliárd forinttal többet fizettek a magyar utak használatáért júliusban. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk

Brüsszelből üzenjük

Beszámoló az ETUC Végrehajtó Bizottságának 2022. június 22-23-i üléséről Hosszú idő után ismét személyes jelenlét mellett zajlott az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsági ülése Brüsszelben. A Bizottság sok minden