Cikkajánló – 2013. augusztus 7.

Káosz a nyugdíjak körül

Noha július 1-e óta nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést a közszférában dolgozók, a munkát választók egy részének kérelmét még mindig nem dolgozták fel – ismerte el a Népszavának a szaktárca. Így nem tudni, hogy pontosan hányan szeretnének továbbra is dolgozni, és arra sincs válasz, mi van azokkal, akik abban reménykednek, hogy szükség van rájuk a munkahelyükön, így lemondtak a nyugdíjukról, majd kiderül, hogy nem támogatják a kérelmüket.

Újabb lépések a korrupció ellen

Korrupció-megelőzési és etikai tréningeket tartanak nyolcszáz közigazgatási vezető és 8500 kormánytisztviselő részére az elkövetkező hónapokban – mondta el Rétvári Bence az antikorrupciós civil munkacsoport keddi budapesti ülése után. (MNO)

Ingyenmunka a tankönyvekkel

Magasabb haszonkulcsokról és jutalékokról beszélt a Magyar Nemzetnek az állami tankönyvcég szakmai igazgatója, mint amennyit a tankönyves vállalkozók valójában alkalmaztak a terjesztés államosítása előtt. Ráadásul a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ezentúl ingyen dolgoztathatja a tankönyvek kiosztásában közreműködő pedagógusokat, mivel megszűnik a tankönyvfelelősök jutaléka. (Népszava)

Az olcsó munkaerő sem vonzó

Júniusban 0,6 százalékkal csökkent a magyarországi ipari termelés, az elmúlt esztendő azonos időszakához képest – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnap nyilvánosságra hozott előzetes adataiból. A kedvezőtlen tendencián az újonnan beinduló autóipari beruházások és bővülő kapacitások tudtak csak érdemben javítani. A jövőt azonban főként a külpiaci kilátások határozzák meg, no meg az, hogy a kormány mennyire lesz képes korrekt viszonyt ápolni a hazai multinacionális cégekkel. (Népszava)

Beszállhat az MNB a mentőcsomagba

Bár a friss jegybanki adat ma jelenik meg a devizatartalékok szintjéről, piaci szakértők szerint a mintegy 34 milliárd eurós állományból néhány milliárd eurót biztonságosan a devizahiteles mentőcsomagra lehetne áldozni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még nem nyilatkozik arról, hogy miként segíti majd a kormány akcióját, s úgy tudjuk, az MNB-ben nem ismert semmiféle kormányzati terv a devizahitelek forintosításáról. (Magyar Hírlap)

Terven felül hoz az elektronikus útdíj

Egyetlen hónap alatt 17,1 milliárd forint bevételt hozott 91 ezer teherautó. Megvonta az elektronikus útdíjrendszer első hónapjának mérlegét az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. A sztrádatársaság nemcsak azt összesítette, hogy a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik úthasználatán a költségvetés mennyit keresett, de az is kiderült, a kamionosoknak meg kell tanulniuk: a megtett úttal arányos díjszedés másként működik, mint a korábban használt átalánydíjas rendszer. Még akkor is, ha a fuvarozó vállalkozások az időarányosan vártnál hozzávetőleg ötmilliárd forinttal többet fizettek a magyar utak használatáért júliusban. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a