Cikkajánló – 2013. augusztus 5.

Meglesz a kollektív szerződés

Már készül a pedagógusok ágazati kollektív szerződése, amelyhez a tárca a köznevelési törvény augusztus 27-i módosítása után várja a szakszervezetek javaslatait. Az egyházi, alapítványi és magánintézmények tanárait is érintő béremelés először az októberi fizetésekben jelentkezik majd. (Magyar Nemzet)

Alkotmánybírósághoz fordult az alapvető jogok biztosa: turkál az állam a rászorulók életében

Az alapvető jogok biztosa szerint több szempontból aggályos, hogy az önkormányzatok a szociális támogatás, a közmunka feltételeként előírhatják és ellenőrizhetik a kérelmező lakókörnyezetének belső állapotát, rendezettségét, a tankötelezettség teljesítését. Az állam aránytalanul avatkozik be az emberek magánéletébe. (Népszabadság, Népszava)

Tovább játszanak a nyugdíjbefizetéssel

Újabb játszma kezdődött a nyugdíjpénzekkel, most az informatikai rendszer kiépítésére megy el több, mint egy milliárd forint. (Népszava)

Véget ért a recesszió, de növekedési fordulatról nincs szó

Jó esetben fél százalékkal nőhet az idén a magyar GDP, elsősorban az exportnak és a mezőgazdaságnak köszönhetően. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint az infláció elszabadulása ellen rezsicsökkentéssel küzd a kormány. (Népszabadság, MNO, Népszava)

Átíratnák Bajnaival a megállapodást

Bár a közelmúltban Mesterházy Attila MSZP-elnök mellett Bajnai Gordon is aláírta azt a dokumentumot, amelyben megfogalmazták a jelöltállítás alapelveit, a volt kormányfő vezette szövetség tagszervezete szerint módosítani kell a megállapodáson. Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja elismerte, pártja nem tudja teljesíteni az egyezményt. (Magyar Nemzet, Magyar Hírlap)

LIGA szakszervezetek: Kétpólusú a magyar szakszervezeti mozgalom

A LIGA szakszervezetek által megrendelt, a TÁRKI közreműködésével (adatfelvétel) 2013 júliusában végzett, a 18 éves és idősebb felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 fős közvélemény-kutatás előzetes adatai alapján elmondható, hogy a magyarországi szakszervezeti mozgalomban az MSZOSZ és a LIGA Szakszervezetek a két meghatározó tényező, a többi konföderáció ismertsége mellettük alacsony. A „legharcosabb érdekvédő” címet a LIGA Szakszervezetek kapta. (Szakszervezetek.hu)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk