Cikkajánló – 2013. augusztus 5.

Meglesz a kollektív szerződés

Már készül a pedagógusok ágazati kollektív szerződése, amelyhez a tárca a köznevelési törvény augusztus 27-i módosítása után várja a szakszervezetek javaslatait. Az egyházi, alapítványi és magánintézmények tanárait is érintő béremelés először az októberi fizetésekben jelentkezik majd. (Magyar Nemzet)

Alkotmánybírósághoz fordult az alapvető jogok biztosa: turkál az állam a rászorulók életében

Az alapvető jogok biztosa szerint több szempontból aggályos, hogy az önkormányzatok a szociális támogatás, a közmunka feltételeként előírhatják és ellenőrizhetik a kérelmező lakókörnyezetének belső állapotát, rendezettségét, a tankötelezettség teljesítését. Az állam aránytalanul avatkozik be az emberek magánéletébe. (Népszabadság, Népszava)

Tovább játszanak a nyugdíjbefizetéssel

Újabb játszma kezdődött a nyugdíjpénzekkel, most az informatikai rendszer kiépítésére megy el több, mint egy milliárd forint. (Népszava)

Véget ért a recesszió, de növekedési fordulatról nincs szó

Jó esetben fél százalékkal nőhet az idén a magyar GDP, elsősorban az exportnak és a mezőgazdaságnak köszönhetően. A GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint az infláció elszabadulása ellen rezsicsökkentéssel küzd a kormány. (Népszabadság, MNO, Népszava)

Átíratnák Bajnaival a megállapodást

Bár a közelmúltban Mesterházy Attila MSZP-elnök mellett Bajnai Gordon is aláírta azt a dokumentumot, amelyben megfogalmazták a jelöltállítás alapelveit, a volt kormányfő vezette szövetség tagszervezete szerint módosítani kell a megállapodáson. Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja elismerte, pártja nem tudja teljesíteni az egyezményt. (Magyar Nemzet, Magyar Hírlap)

LIGA szakszervezetek: Kétpólusú a magyar szakszervezeti mozgalom

A LIGA szakszervezetek által megrendelt, a TÁRKI közreműködésével (adatfelvétel) 2013 júliusában végzett, a 18 éves és idősebb felnőtt lakosságot reprezentáló 1000 fős közvélemény-kutatás előzetes adatai alapján elmondható, hogy a magyarországi szakszervezeti mozgalomban az MSZOSZ és a LIGA Szakszervezetek a két meghatározó tényező, a többi konföderáció ismertsége mellettük alacsony. A „legharcosabb érdekvédő” címet a LIGA Szakszervezetek kapta. (Szakszervezetek.hu)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a