Cikkajánló – 2013. július 18.

Perelhetnek a közszféra dolgozói

Hétszázezer közalkalmazott és köztisztviselő indíthat pert az állam ellen: a Kúria jogerősen döntött arról, hogy a közszférában dolgozó fizetésével kapcsolatban felmerülő költségeket a munkáltatónak kell kifizetnie. Bár hazánkban nincs precedensjog, a Kúria ítélete mérvadó lehet a hasonló esetekben. A szakszervezetek sorozatos perekre buzdítják tagjaikat, a költségvetésben emiatt több tízmilliárdos lyuk keletkezhet. (Népszava)

37 milliárdos idei béremelés

Az idén várhatóan 37, jövőre 172 milliárd forintos többletkiadást igényel a pedagógusbérek emelése – derül ki egy, a kormánynak készített minisztériumi előterjesztésből. Pedagógus I. fokozatban a kezdő fizetés (végzettségtől függően) már ebben az évben 185, illetve 203 ezer forintra emelkedhet, egy harminc éve pályán lévő tanár pedig bruttó 263, illetve 288 ezer forintra számíthat. (Magyar Nemzet)

Lassan kiürülhet az ország

Ma az ötven év alatti magyar munkavállalók közül minden tizedik tartósan külföldön vállal munkát, és a magyar fiatalok egyre nagyobb része is az országhatáron túl dolgozik. Azok, akik külföldre mennek tanulni vagy dolgozni, csak a legritkább esetben térnek haza, ráadásul 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldön munkavállalást, illetve kivándorlást tervezők aránya is. Szép lassan tehát kiürülhet az ország. (Népszava)

Mentőöv közérdekből

Egy árfolyamgáthoz hasonló rögzített árfolyam bevezetésével, vagy az árfolyam-különbözetből adódó többletköltségek mérséklésével – esetleg teljes elengedésével – is segítheti a kormány a devizahiteleseket – tudta meg a Magyar Nemzet. Az előterjesztést várhatóan jövő szerdán tárgyalja első olvasatban a kabinet. A lap információi szerint a kormány arra hivatkozik majd, hogy a devizahitel-szerződések törvényi módosítása közérdekből történik. Az Alkotmánybíróság korábbi döntése lehetővé teszi ezt.

A cégek és a második recsicsökkentés: Januárra minden eldől

Októbertől tízszázalékos lakossági áram-, gáz- és távhőárcsökkentésre számít Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) július 1-jével kinevezett elnöke. A Népszabadságnak adott nyilatkozata szerint ugyanakkor még folynak a számítások. (MNO)

Utalvánnyal is fizethető tankönyvek

A tankönyvterjesztésért felelős könyvtárellátónak iskolakezdési utalvánnyal is fizethetnek a szülők a szükséges könyvekért egyes postahivatalokban és az e célra kialakítandó pontokon augusztus 15-ig. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a