Cikkajánló – 2013. július 18.

Perelhetnek a közszféra dolgozói

Hétszázezer közalkalmazott és köztisztviselő indíthat pert az állam ellen: a Kúria jogerősen döntött arról, hogy a közszférában dolgozó fizetésével kapcsolatban felmerülő költségeket a munkáltatónak kell kifizetnie. Bár hazánkban nincs precedensjog, a Kúria ítélete mérvadó lehet a hasonló esetekben. A szakszervezetek sorozatos perekre buzdítják tagjaikat, a költségvetésben emiatt több tízmilliárdos lyuk keletkezhet. (Népszava)

37 milliárdos idei béremelés

Az idén várhatóan 37, jövőre 172 milliárd forintos többletkiadást igényel a pedagógusbérek emelése – derül ki egy, a kormánynak készített minisztériumi előterjesztésből. Pedagógus I. fokozatban a kezdő fizetés (végzettségtől függően) már ebben az évben 185, illetve 203 ezer forintra emelkedhet, egy harminc éve pályán lévő tanár pedig bruttó 263, illetve 288 ezer forintra számíthat. (Magyar Nemzet)

Lassan kiürülhet az ország

Ma az ötven év alatti magyar munkavállalók közül minden tizedik tartósan külföldön vállal munkát, és a magyar fiatalok egyre nagyobb része is az országhatáron túl dolgozik. Azok, akik külföldre mennek tanulni vagy dolgozni, csak a legritkább esetben térnek haza, ráadásul 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldön munkavállalást, illetve kivándorlást tervezők aránya is. Szép lassan tehát kiürülhet az ország. (Népszava)

Mentőöv közérdekből

Egy árfolyamgáthoz hasonló rögzített árfolyam bevezetésével, vagy az árfolyam-különbözetből adódó többletköltségek mérséklésével – esetleg teljes elengedésével – is segítheti a kormány a devizahiteleseket – tudta meg a Magyar Nemzet. Az előterjesztést várhatóan jövő szerdán tárgyalja első olvasatban a kabinet. A lap információi szerint a kormány arra hivatkozik majd, hogy a devizahitel-szerződések törvényi módosítása közérdekből történik. Az Alkotmánybíróság korábbi döntése lehetővé teszi ezt.

A cégek és a második recsicsökkentés: Januárra minden eldől

Októbertől tízszázalékos lakossági áram-, gáz- és távhőárcsökkentésre számít Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) július 1-jével kinevezett elnöke. A Népszabadságnak adott nyilatkozata szerint ugyanakkor még folynak a számítások. (MNO)

Utalvánnyal is fizethető tankönyvek

A tankönyvterjesztésért felelős könyvtárellátónak iskolakezdési utalvánnyal is fizethetnek a szülők a szükséges könyvekért egyes postahivatalokban és az e célra kialakítandó pontokon augusztus 15-ig. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a