Cikkajánló – 2013. július 18.

Perelhetnek a közszféra dolgozói

Hétszázezer közalkalmazott és köztisztviselő indíthat pert az állam ellen: a Kúria jogerősen döntött arról, hogy a közszférában dolgozó fizetésével kapcsolatban felmerülő költségeket a munkáltatónak kell kifizetnie. Bár hazánkban nincs precedensjog, a Kúria ítélete mérvadó lehet a hasonló esetekben. A szakszervezetek sorozatos perekre buzdítják tagjaikat, a költségvetésben emiatt több tízmilliárdos lyuk keletkezhet. (Népszava)

37 milliárdos idei béremelés

Az idén várhatóan 37, jövőre 172 milliárd forintos többletkiadást igényel a pedagógusbérek emelése – derül ki egy, a kormánynak készített minisztériumi előterjesztésből. Pedagógus I. fokozatban a kezdő fizetés (végzettségtől függően) már ebben az évben 185, illetve 203 ezer forintra emelkedhet, egy harminc éve pályán lévő tanár pedig bruttó 263, illetve 288 ezer forintra számíthat. (Magyar Nemzet)

Lassan kiürülhet az ország

Ma az ötven év alatti magyar munkavállalók közül minden tizedik tartósan külföldön vállal munkát, és a magyar fiatalok egyre nagyobb része is az országhatáron túl dolgozik. Azok, akik külföldre mennek tanulni vagy dolgozni, csak a legritkább esetben térnek haza, ráadásul 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldön munkavállalást, illetve kivándorlást tervezők aránya is. Szép lassan tehát kiürülhet az ország. (Népszava)

Mentőöv közérdekből

Egy árfolyamgáthoz hasonló rögzített árfolyam bevezetésével, vagy az árfolyam-különbözetből adódó többletköltségek mérséklésével – esetleg teljes elengedésével – is segítheti a kormány a devizahiteleseket – tudta meg a Magyar Nemzet. Az előterjesztést várhatóan jövő szerdán tárgyalja első olvasatban a kabinet. A lap információi szerint a kormány arra hivatkozik majd, hogy a devizahitel-szerződések törvényi módosítása közérdekből történik. Az Alkotmánybíróság korábbi döntése lehetővé teszi ezt.

A cégek és a második recsicsökkentés: Januárra minden eldől

Októbertől tízszázalékos lakossági áram-, gáz- és távhőárcsökkentésre számít Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) július 1-jével kinevezett elnöke. A Népszabadságnak adott nyilatkozata szerint ugyanakkor még folynak a számítások. (MNO)

Utalvánnyal is fizethető tankönyvek

A tankönyvterjesztésért felelős könyvtárellátónak iskolakezdési utalvánnyal is fizethetnek a szülők a szükséges könyvekért egyes postahivatalokban és az e célra kialakítandó pontokon augusztus 15-ig. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk