Cikkajánló – 2013. július 17.

Mindenáron figyelni akarják a közszolgákat

Szokatlan lépésre szánta el magát az Alkotmánybíróság (Ab); átmenetileg felfüggesztette a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályait módosító törvény egyes rendelkezéseinek hatályba lépését. Azok ugyanis a testület szerint súlyosan korlátozzák a magánélet sérthetetlenségét és valószínűsíthetően alaptörvény-ellenesek. (Népszava)

Javaslatok a családi adókedvezményre

Két kormánypárti javaslat is készült a családi adókedvezmény kiszélesítésére a népesedéspolitikai program kapcsán – tudta meg a Magyar Nemzet. Míg a fideszes Révész Máriusz vezette munkacsoport az egészségbiztosítási, addig a KDNP által készített szakértői anyag a nyugdíjjárulék terhére terjesztené ki a családi adókedvezményt. Az általunk megkérdezett szakértők szerint a két adójavaslat forrásigénye között nagyjából 10-20 milliárd forintos különbség van.

El a kezekkel a nemzeti hatásköröktől!

Orbán Viktor miniszterelnök a külképviselet-vezetők Külügyminisztériumban tartott értekezletén közölte: Magyarország erős, büszke és magabiztos ország, amely a „szabadságharcnak” nevezett törekvésében az Európai Unió jelenlegi egyensúlyáért küzd, azért, hogy Brüsszel ne „lopakodva” csökkentse a nemzetállamok hatáskörét. A kormányfő szerint csak a célzott gazdaságpolitika jelent kiutat a válságból. (Magyar Hírlap)

Együtt az MSZP-vel? Egy lépéssel megint közelebb

Megállapodás született az MSZP és az Együtt-PM szövetség között a közpolitikai javaslatok közös dokumentumba foglalásáról, illetve a közös egyénijelölt-állítás kritériumairól. A két szervezet delegációja legutóbb három hete találkozott hivatalosan egymással, és bár személyes beszélgetések azóta is voltak, a közeledés nem ment döccenőmentesen. (Népszabadság, Népszava, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap)

Orbán Viktor kezében az uniós milliárdok

Augusztustól Orbán Viktor irányítása alá kerül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A kormányfő ezt a feladatot a miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János útján látja el – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. Az átszervezéssel láthatóan jelentősen megerősítették Lázár pozícióit, ugyanakkor alaposan megnyirbálták Németh Lászlóné hatáskörét: a nemzeti fejlesztési miniszter ezután már csak a nem uniós fejlesztéspolitikáért felel. (Népszava)

Cseri Péter: Tiszta falusi levegő

Mától csak a nemzeti dohányboltokban lehet cigarettát vásárolni. Lezárult egy korszak, ám az újnak úgy vágtunk neki, hogy a települések közel egyharmadán nem kapható dohánytermék. Lehet, hogy ez így egészséges (még tisztább lesz a falusi levegő), viszont igazságtalan és lekezelő. (Népszabadság, Népszava)

A Médiatanács szabotál

A médiahatóság már április vége óta nem hajtja végre a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely a Klubrádiónak ítélte a 92,9 MHz-es közösségi frekvenciát, és egyben kötelezte a hatóságot, hogy az ingyenes hullámhosszra vonatkozó szerződést meg is kösse a rádióval. (Népszabadság)

Elcsúsznak a banánsárgán

Nem sült el jól tegnap „az első budapesti sárga taxik” átadása. Az újságírókat azzal hívták a Hősök terére, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Taxi-foliazas.eu oldallal közösen bemutatja a már új színben pompázó autókat. (Népszabadság)

Reding felosztaná a a nemzetközi pénzügyi trojkát

Az Európai Bizottság igazságügyi felelőse szerint fel kellene oszlatni a nemzetközi pénzügyi trojkát, azaz az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap uniós válságkezelési ügyekben intézményesített együttműködését. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a