A közszféra valamennyi munkavállalója perelheti az államot

A SZEF kezdeményezi, hogy az OKÉT következő ülésén a Kormány terjesszen elő megoldástervezetet a több mint 600 ezer fős munkavállalói kör kompenzálására.

KÖZLEMÉNY

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) Munkavállalói Oldala évek óta – függetlenül a négyévente változó kormányoktól – vitatja a közszféra munkavállalóinak járó kereset kötelező banki átutalásával kapcsolatos költségviselési gyakorlatot. Az érintett munkavállalók többségének semmilyen ezzel kapcsolatos kényszer költséget nem kompenzált érdemi módon a munkáltatója.

A Kúria 2013. július 16-án nyilvánosságra hozott ítéletében jogerőssé vált egy pécsi pedagógus három évre visszamenőleg járó ezzel kapcsolatos költségtérítése.

Az ítélet alapján a közszféra valamennyi munkavállalója perelheti az államot. Ez a jogos és indokolt lépés mindenki számára azonban értelmetlen.

Ezért a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma kezdeményezi, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács következő ülésén a Kormány terjesszen elő megoldástervezetet a több mint hatszázezer fős munkavállalói kör ezzel kapcsolatos érdemi kompenzálására.

A közszolgálati illetmények öt éve be vannak fagyasztva, és a folyamatosan reálértékét vesztő keresetekhez való hozzájutás egyre növekvő költségeit is a munkavállaló kénytelen fizetni, így az érintett foglalkoztatotti kör egyre nehezebb szociális helyzetbe kerül.

Ezen nem költséges és esetlegesen elhúzódó egyéni perekkel, hanem gyors, az érintettek véleményét és érdekeit is figyelembe vevő kormányzati intézkedéssel lehet változtatni.

Budapest, 2013. július 17.

Varga László

elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?