A közszféra valamennyi munkavállalója perelheti az államot

A SZEF kezdeményezi, hogy az OKÉT következő ülésén a Kormány terjesszen elő megoldástervezetet a több mint 600 ezer fős munkavállalói kör kompenzálására.

KÖZLEMÉNY

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) Munkavállalói Oldala évek óta – függetlenül a négyévente változó kormányoktól – vitatja a közszféra munkavállalóinak járó kereset kötelező banki átutalásával kapcsolatos költségviselési gyakorlatot. Az érintett munkavállalók többségének semmilyen ezzel kapcsolatos kényszer költséget nem kompenzált érdemi módon a munkáltatója.

A Kúria 2013. július 16-án nyilvánosságra hozott ítéletében jogerőssé vált egy pécsi pedagógus három évre visszamenőleg járó ezzel kapcsolatos költségtérítése.

Az ítélet alapján a közszféra valamennyi munkavállalója perelheti az államot. Ez a jogos és indokolt lépés mindenki számára azonban értelmetlen.

Ezért a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma kezdeményezi, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács következő ülésén a Kormány terjesszen elő megoldástervezetet a több mint hatszázezer fős munkavállalói kör ezzel kapcsolatos érdemi kompenzálására.

A közszolgálati illetmények öt éve be vannak fagyasztva, és a folyamatosan reálértékét vesztő keresetekhez való hozzájutás egyre növekvő költségeit is a munkavállaló kénytelen fizetni, így az érintett foglalkoztatotti kör egyre nehezebb szociális helyzetbe kerül.

Ezen nem költséges és esetlegesen elhúzódó egyéni perekkel, hanem gyors, az érintettek véleményét és érdekeit is figyelembe vevő kormányzati intézkedéssel lehet változtatni.

Budapest, 2013. július 17.

Varga László

elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk