Cikkajánló – 2013. július 16.

Indulhat a nagy projekt a Ligánál

Gaskó Istvánék végezhetik el a munka törvénykönyvének hatásvizsgálatát. A munka törvénykönyve (Mtv.) társadalmi hatásvizsgálatát tervezi elvégezni a Liga szakszervezeti tömörülés abból az 1,6 milliárd forintból, melyet A munkáért! című projekten nyert el. Az uniós forrásból származó összegre konzorciumban pályáztak a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével. (Magyar Hírlap)

Csak az emel bért, aki akar

Az aláírók szerint “flexibilis” a keresetek növeléséről szóló egyezség, számok ugyanakkor nincsenek benne – derült ki tegnap azután, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal egyes képviselői, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter aláírta a 2013-as bérajánlásról szóló megállapodást. Az “alku” a korábbi tárgyalásokon zárt ajtók mögött jött létre, a sajtót csak az aláírási ceremóniára engedték be. (Népszava, Magyar Hírlap)

Lesz-e valaha Magyarországon garantált minimumjövedelem?

Az Európai Unió folyamatosan napirenden tartja azt a kérdést, hogy miként lehet csökkenteni a tagállamokban a szegénységet. Ezt a szándékot elvileg a tagállamok is osztják, hiszen 2010-ben valamennyien aláírták, hogy 2020-ig összesen húszmillióval csökkentik a szegénységben élők számát. (Népszabadság) A garantált minimumjövedelmet korábban a Fidesz sem vetette el. 2011 őszén mentették fel tisztségéből a Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár mellett helyettesként dolgozó Nyitrai Imrét. Az ő nevével fémjelzett Nemzeti szociálpolitikai koncepció (NSZK) tartalmaz konkrét javaslatot a minimumjövedelemre. (Népszabadság)

Erzsébet-utalvány: 135 ezer rászoruló nyaralhat

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár szerint jó politikai döntés volt a cafeteria-rendszer átalakítása, az Erzsébet-utalvány bevezetése. Ennek köszönhetően 135 ezer gyermek, fogyatékkal élő, illetve rászoruló nyaralhat az idén – tette hozzá az államtitkár a fogyatékkal élők művészeti táborának megnyitóján hétfőn, Fonyódon. (MNO)

Éjféltől nemzeti a dohány

Új világ köszönt a hazai dohányosokra, illetve a gyártókra: szerdától ugyanis már csak kizárólag a nemzeti dohányboltok árulhatnak füstölnivalót. A dohányosok számára a kérdés onnantól az lesz, hogy az eddigihez képest mennyivel messzebbről és drágábban jutnak hozzá kedvelt márkájukhoz. A dohányipar számára viszont a következő néhány hétben az derül ki, hogy a nemzeti trafikrendszer következtében összeomlik-e a hazai legális dohánypiac. (Népszabadság)

Kevesebb orvos, de több szakdolgozó dolgozna külföldön

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint az orvosi elvándorlás megállítása érdekében folytatni és bővíteni kellene a Markusovszky-ösztöndíjat, és más területeket is be kellene vonni a hiányszakmák közé. Dénes Tamás az MTI-nek hétfőn nyilatkozva utóbbira a mellkassebészetet, valamint az érsebészetet említette. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk

Brüsszelből üzenjük

Beszámoló az ETUC Végrehajtó Bizottságának 2022. június 22-23-i üléséről Hosszú idő után ismét személyes jelenlét mellett zajlott az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsági ülése Brüsszelben. A Bizottság sok minden