Keresés
Close this search box.

Cikkajánló – 2013. július 12.

Formálódó szuperszövetség

A legnagyobb érdekvédelmi tömörülés jöhet létre Magyarországon. A szervezett munkavállalók többsége az egyesülő érdekképviselet tagja lenne. A struktúrát illetően nagyjából sikerült megegyezésre jutni, de technikai jellegű problémák sorát még meg kell oldani, ugyanakkor a személyi kérdésekről is hamarosan beszélni kell – mondta el a Népszabadságnak a három nagy szakszervezeti szövetség május 1-jén bejelentett egyesülését előkészítő folyamatról Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke. Az alakulóban levő „szuperkonföderációba” az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is beolvad majd, így a legnagyobb érdekvédelmi tömörülés jöhet létre Magyarországon. (MNO)

Eltűnik a beígért emelés

Becsapva érzik magukat a pedagógusok, miután rádöbbentek: búcsút mondhatnak a korábban ősztől ígért – sőt, törvénybe iktatott – béremelésnek. Azt ugyanis a kormány csak halasztva, 2017-ig több lépcsőben vezetné be. Viszont a pedagógusok munkaterhe már idén szeptembertől jelentősen nő, miközben le kell mondaniuk pótlékaik többségéről és a cafetériáról. Emiatt azonban a többség várhatóan csak havi 5-10 ezerrel kereshet többet, pedig a kormányoldalon ennek sokszorosáról beszélnek. (Népszava)

Közmunkás Szakszervezet: közmunkásnak lenni kényszer, nem presztízs

A Közmunkás Szakszervezet (KSZ) szerint közmunkásnak lenni nem presztízs, hanem kényszer, ezért arra szólítják fel Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárt, “ne hergelje” a közmunkásokat azzal, hogy arról beszél, a közmunkának sok helyen presztízse van. (Világgazdaság)

Sorozatos kirúgás indok nélkül

Alig több mint egy év alatt három helyről bocsátották el Veressné Buzás Zsuzsannát. A középkorú nő először a Külügyminisztériumban, később a gazdasági tárcánál dolgozott, onnan a Magyar Nemzeti Bankhoz került. Először mindenhol elégedettek volna vele, aztán egyik napról a másikra elküldték. Magyarázatot egyik helyen sem kapott, a jegybankból őrök kísérték ki. A minisztériumok szerint tudnia kell, miért küldték el. (Népszava)

Négy millióan szegénységben

Aki egyedül él, annak legalább 85 ezer 960 forintra, míg a kétgyermekes családoknak 250 ezer forintra van szükségük ahhoz, hogy az alapvető dolgokat kifizessék. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, a 2012-es létminimumra vonatkozó adataiból. A minimálbér nettó összege 25 ezer forinttal marad el az egyedül élőkre vonatkozó adattól. Az MSZP üdvözölte a KSH publikációját, amelyből kiderül, hogy több mint négy millióan élnek az egy főre jutó létminimum alatt. (Népszava)

Nem szívesen házasodnak a mai fiatalok

A KSH szerint vészesen fogy a magyar népesség, ennek egyik oka, hogy a nők átlagosan huszonkilenc évesen szülnek először. A népesség lélekszáma az ország jelenlegi területén 1981-ben érte el maximumát 10 millió 713 ezer fővel, s azóta – változó intenzitással – folyamatosan csökken – olvasható a KSH legfrissebb helyzetjelentésében, amelyet a tegnapi népesedési világnap alkalmából tett közzé. A tanulmány szerint a kilencvenes évektől kezdve a termékenység és a születésszám erősen visszaesett és alacsony is maradt – egyebek mellett ez is hozzájárul a csökkenéshez. (Magyar Hírlap)

Nem azonnali, de tartós hatás

Lassan, de tartósan járulnak hozzá a termékenység növekedéséhez a hatásos népesedéspolitikai intézkedések – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos titkára.

Deloitte: változnak a távolléti díjjal kapcsolatos szabályok

Változnak a távolléti díjjal kapcsolatos szabályok augusztus 1-jével- hívja fel a figyelmet a Deloitte. Jövőre csak a kor alapján járó pótszabadság vihető át az esedékesség évét követő év végéig, ha a felek így egyeznek meg. (Magyar Hírlap)

Ősszel utcára vonul az MSZP

Csaknem négyszázezren támogatták az MSZP áfacsökkentési kezdeményezését. Ősszel új, egyelőre titkos akciót indítanak. Lezárult az MSZP aláírásgyűjtésének első szakasza, az ellenzéki párt az alapvető élelmiszerek áfájának huszonhét százalékról öt százalékra való csökkentése érdekében csaknem négyszázezer szignót gyűjtött össze az ország minden részén. A kezdeményezést még Mesterházy Attila jelentette be néhány héttel ezelőtt, miután a Fidesz az Országgyűlésben nem támogatta a szocialisták áfacsökkentésről szóló javaslatát. (Népszabadság)

Tízezrek léptek sztrájkba

Munkavállalók tízezrei léptek sztrájkba és demonstráltak csütörtökön Brazíliában, jobb munkakörülményeket és közszolgáltatásokat követelve, a tüntetők utcákat és kikötőket zártak le, forgalmi fennakadásokat okozva. (MNO)

Tavares cáfolta, hogy bocsánatot kért volna

Cáfolta a Népszavának Rui Tavares portugál európai parlamenti (EP) képviselő, hogy szerdai brüsszeli találkozójukon bocsánatot kért volna Farkas Flóriántól, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökétől. Az EP által július 3-án elfogadott, az alapjogok magyarországi helyzetével foglalkozó jelentés szerzője sajnálkozását fejezte ki, hogy a magyar sajtóban számos téves információ jelenik meg a jelentéssel kapcsolatban. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Megemlékeztünk Somogyi Béláról

2024. február 16-án újból megemlékeztünk a becstelenül meggyilkolt Somogyi Bélára és Bacsó Bélára. Idén újítottunk, hiszen 3 helyszínen egy városi sétával egybekötve igyekeztünk minél többet megtudni a korról és Józsefváros