Cikkajánló – 2013. július 9.

“A közmunka sok helyen presztízzsé vált”

Jövőre is legalább háromszázezer embert szeretne bevonni a közmunkaprogramba a kormány – nyilatkozta Pilhál Tamásnak, a Magyar Nemzet munkatársának Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Beszámolója szerint a bírálatok ellenére sok helyen „presztízzsé” vált közmunkásként dolgozni. Elmondta, látványos sikert hozott a családtámogatás iskolába járáshoz kötése, ugyanis felére csökkent a hiányzások száma.

Hiperaktív fideszes jogalkotás

A Fidesz három év alatt jóval több törvényt fogadtatott el, mint a rendszerváltozás utáni kormányok a teljes hivatali ciklusuk alatt. Eddig a csúcstartó a Gyurcsány-, majd Bajnai-kabinet volt: 2006 és 2010 között 262 törvényt, illetve 325 törvénymódosítást szavazott meg a parlament. Az Országgyűlés 2010 óta viszont már jóval túl van a hétszáz döntésen. (Népszabadság, MNO)

Pénzt kapnak a vasutasok

A vasutasok 2013-as egyszeri bérkifizetéséről állapodott meg hétfőn a MÁV Zrt. és a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) – közölte a vasúttársaság. A megállapodás révén a MÁV-csoport munkavállalói fejenként bruttó 25 ezer forinthoz jutnak, ami a vasutas munkavállalók jövedelmi helyzetének javítását célozza, s a vasutasnapig, azaz július 12-éig megérkezik a munkavállalók számláira. A bérintézkedés fedezetéül a cégcsoport 2013-as várható bérmegtakarítása és a csoportszinten kedvező 2012-es gazdálkodási eredmények szolgálnak. (MNO)

‘Nincs leválthatatlan párt’ – interjú a trafikbotrány kirobbantójával

A szekszárdi trafikmutyit kiborító fideszes önkormányzati képviselő, Hadházy Ákos kilépett pártjából. Arról beszélgettünk vele, milyen célok vagy illúziók vitték a politikába, s a belülről megtapasztalt visszásságokat miért viselte, majd miért nem tűrte tovább. (Népszabadság, Népszava)

Időt kérnek a fuvarozók

Az útdíjszedés átmeneti felfüggesztését kérik a fuvarozók a kormánytól. A július elején beindított rendszer ugyanis hibásan működik, s ez hatalmas károkat okoz valamennyi érintettnek. A műholdas megfigyelő hálózat számos esetben most is duplán számláz. Az internetes jegyvásárló portál pedig idegen nyelven nem elérhető, ráadásul hibás útvonal-terveket készít. (Népszava, Magyar Hírlap)

Megdolgozunk a betevő benzinünkért

Az átlagmagyar másfél órát dolgozik egy liter benzinért. Van, ahol 2 forintnál alig drágább egy liter.Kirívó különbségeket lehet tapasztalni az egyes országokban alkalmazott üzemanyagárakat górcső alá véve. S bár egy liter szabványos, 95-ös benzin a világon mindenütt ugyanazt a teljesítményt préseli ki magából, ez egyáltalán nem igaz a megvásárlójára, akinek pár percnyi munkára, vagy – szélsőséges esetben – félnapi robotolásra van szüksége ahhoz, hogy a hozzájuthasson az üzemanyag literjéhez. A Bloomberg hatvan országra kiterjedő, az AIRINC amerikai kutatóintézet szakmai támogatása mellett végzett összesítése alapján a legjobb helyzet – nem véletlenül – az olajtermelő államokban van. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az