Cikkajánló – 2013. július 5.

Tavares-jelentés – Orbán: ez egy európai baloldali akció

Európai baloldali akciónak tartja a miniszterelnök a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadását, aminek az egyik ideológiai alapja szerinte az, hogy a magyar alkotmány nem egy liberális alaptörvény. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelezte azt is, hogy a jelentésre reagáló magyar memorandumot elküldte minden európai kormányfőnek és házelnöknek. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

A tízszázalékos dilemma

Ha nem sikerül közös listát állítani az MSZP-vel, akkor Bajnai Gordon pártja, az Együtt – a Korszakváltók Pártja akár önállóan is indulhat a jövő évi választáson, és listáján nem szerepelnek majd a Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusai – a Magyar Nemzet információi szerint egyebek mellett ez hangzott el egy szerdai egyeztetésen. Ellenkező esetben Bajnaiéknak pártszövetségként kellene indulniuk Jávor Benedekékkel, amelyre már a tízszázalékos bejutási küszöb vonatkozik. Úgy tudjuk, ezt Bajnaiék nem feltétlenül vállalnák, nem kockáztatnának.

Pozitív hangulat

Az értéktőzsde részvényindexe, a BUX 370,59 pontos, kétszázalékos emelkedéssel, 18 855,33 ponton zárt tegnap. Az MTI szerint a forgalom 8,5 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött. (Magyar Hírlap)

Érzékeny veszteség a multiknak

Gombamód megszaporodtak az országban a különböző alulról szerveződő, szatyor, kosár és batyu elnevezésű bevásárlóközösségek. Ezek egyebek között azért jöttek létre, hogy a hosszú kereskedelmi láncot kikerülve segítsék a helyi vásárlók és termelők egymásra találását. Sikerrel teszik, mert akad olyan egyesülés, amely éves szinten már több millió forintos forgalmat bonyolít le. A pénz a multinacionális cégek helyett a termelőkhöz kerül, a haszon helyben marad, ami erősíti a térség gazdaságát. (Magyar Nemzet)

Egyenlő jogokat akarnak

Fogadhassák örökbe az azonos nemű párok egymás gyerekeit, a leszbikus nőknek is legyen joguk a mesterséges megtermékenyítéshez, és maradjon fenn a bejegyzett élettársi kapcsolat jogi háttere. Egyebek között ezt követelték a demokratikus ellenzéki pártok képviselői a holnapi Budapest Pride felvonulást megelőző fórumon. (Népszava)

A távozó amerikai nagykövet az elmúlt három évről

Egy törvénynek nem elég a szövegét megnézni, az is fontos, hogyan hajtják végre, emiatt továbbra is aggódik Washington – mondta Népszabadságnak Eleni Tsakopoulos Kounalakis. A távozó amerikai nagykövet azt üzeni a magyaroknak: ne csak a politikusok, maguk is lépjenek fel az antiszemita beszéd ellen.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk