Cikkajánló – 2013. július 4.

Magyarország egy szabad ország

 „Mi olyan nép vagyunk, amely nem akar más országok adófizetőinek a pénzén élni, a saját lábán áll, és maga működteti a gazdaságát” – Orbán Viktor miniszterelnök felszólalása és a balliberális képviselők vádjaira reagáló zárógondolatai a Tavares-jelentésről szóló keddi, az Európai Parlamentben folytatott vitában, Strasbourgban. (Magyar Hírlap) A különböző álláspontok összefoglalásáról olvashatunk a Magyar Hírlapban, a Népszavában és a Népszabadságban.

Béremelés az egészségügyben: már hetvenmilliárdnál tartunk

A kormányváltás óta 65-70 milliárd forint jutott béremelésre az egészségügyben – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden a Semmelweis-napi ünnepségen Budapesten. A tárcavezető beszédében utalt a korábbi évek béremeléseire, és hangsúlyozta, hogy július 15-től a ma még gazdasági társaságként működő három kórház – Nagyatád, Ózd, Gyöngyös – is állami tulajdonba kerül, így az ott dolgozók is megkapják az idei évre jutó béremelésüket. (MNO)

Ellehetetlenül a háziorvoslás

Korosodó doktorok, a szakma iránt érdektelen vagy külföldre távozó fiatalok, betöltetlen praxisok jellemzik ma a háziorvoslást Magyarországon. Magyarországon jelenleg 218 olyan háziorvosi praxis van, amelybe rövidebb vagy hosszabb ideje nem találnak doktort. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint ezek közül 132 tartósan betöltetlen. Ez ugyan nem magas szám ahhoz képest, hogy nagyjából 6800 háziorvosi praxis van az országban, csakhogy vannak olyan települések, amelyekbe hosszú évek óta nem találnak háziorvost. (Világgazdaság)

Középkor a közmunkában

Nem ördögtől való a kétkezi munka, a kőzúzást is “meg lehet csináltatni az emberekkel”. Ezt vallja Érpatak polgármestere, aki “jó gyümölcsöket termő módszerüket és elveiket közkincsnek tekinti”. A kormány egyelőre nem reagált a programra, igaz, a kabinet Gyöngyöspatán, egy jobbikos vezetésű településen indította el saját mintaprogramját. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a közmunkában, illetve közérdekű munkában dolgozókkal kényük-kedvük szerint bánhatnak a településvezetők. (Népszava)

Egyiptom: a hadsereg megbuktatta Murszit

Az egyiptomi katonai hatóságok csütörtökre virradó éjjel házi őrizetbe helyezték a megbuktatott államfőt, Mohamed Murszit. Az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió mielőbbi választások kiírására és az alapvető jogok tiszteletben tartására szólította fel a hatalmat előző nap átvevő egyiptomi hadsereget. Ideiglenes államfőnek az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki – jelentette be Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok, a hadsereg parancsnoka a televízióban. Murszi elnök szerda este a Facebookon jelentkezett, s közölte: nem mond le, s békés ellenállásra szólított fel az „államcsínnyel” szemben. (Magyar Hírlap, Népszava, Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk