Küldetésünk: az igazságosság

Beszámoló az ÖGB Kongresszusáról

2013. június 18-20-án került megrendezésre az ÖGB – a mintegy 1,2 millió tagot számláló, egységes osztrák szakszervezeti konföderáció – soron következő kongresszusa, amelyre a SZEF képviselőit is meghívták. A meghívásnak eleget téve a SZEF képviseletében Varga László elnök és Nagy Viktória SZEFIT elnök vett részt a kongresszuson.

Az ÖGB Kongresszusa kedd délután egy illusztris vendégeket felvonultató megnyitó ünnepséggel indult. Itt beszédet mondott többek között Erich Foglar, az ÖGB elnöke, Werner Faymann, az osztrák kancellár, Dr. Heinz Fisher, az osztrák köztársasági elnök és Bernadette Segol, az ETUC főtitkára is, valamint szinte a teljes kormány és a munkáltatói szövetségek képviselői is jelen voltak a megnyitón. Ezen kívül mintegy 28 országból érkeztek nemzetközi vendégek a partnerszakszervezetektől.

Beszédében Erich Foglar kiemelte, hogy az osztrák gazdaság jól teljesít, és előnyösebb helyzetben van a környező országokhoz képest, méghozzá azért mert Ausztria más utat választott, nem a szociális állam leépítését, hanem az erős szakszervezetek és a működő szociális partnerség útját, s közösen keresnek megoldást a foglalkoztatás problémáira. Az ÖGB komolyerőt képvisel Ausztriában, ezt az is mutatja, hogy a KSZ tárgyalások – amelyek a munkavállalók mintegy 98%-át lefedik az országban – még a válság során is sikeresek voltak.

Az ÖGB erőteljes követeléseket fogalmazott meg a 2013. szeptember 29-i választásokkor hatalomra kerülő kormánnyal szemben egy „Új Marshall Terv” keretében.

Követelések a kormánnyal szemben:

–          szociális biztonság erősítése, kiterjedtebb munkahelyi védelem az időseknek

–          foglalkoztatás növelése

–          mindenkinek járó minőségi TB még nehéz gazdasági helyzetben is

–          nem szabad felelőtlenül változtatni a nyugdíjszabályokon, s adósságot finanszírozni a befizetett járulékokból, ugyanakkor ha nő a nyugdíjkorhatár, akkor azzal párhuzamosan csökkenteni kell a terhelést is

–          igazságosabb adózás, több nettó maradjon a bruttóból

–          1500 eurós minimálbér!

–          az oktatásban meg kell szüntetni a szociális szelekciót, maradjon ingyenes az oktatás

–          készüljenek fel arra, ha esetleg Ausztriába is begyűrűzik a válság

–          legyen elég pénz az Ifjúsági Garancia program megvalósítására

–          6. hét fizetett szabadság bevezetése

Követelések európai szinten:

–          szociális unió a dömpingunió helyett

–          minden országban tartsák tiszteletben a szociális párbeszéd minimum standardjait

Werner Faymann osztrák kancellár kiemelte, cinikus dolog lenne kijelenteni, hogy vége a válságnak, amíg ennyi munkanélküli van. Véleménye szerint a társadalom központjában az embernek kell állnia, velük együttműködve lehet erősíteni az államot. Bár Ausztriában az egyik legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, még mindig van mit tenni. Ez nagyban köszönhető annak, hogy nem törekedtek a szociális párbeszéd szétverésére, hanem közös megállapodásokkal, programokkal dolgoztak. Kiemelte az igazságosság fontosságát ahhoz, hogy a spekulánsok ne gazdagodhassanak meg, s az adófizetők pénzét a szociális állam építésére kell használni. Köszönetet mondott az ÖGB-vel közös munkáért, s kiemelte ez példaként szolgálhat Európa-szerte a többi országnak.

Dr. Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök is kiemelte, hogy az osztrák az egyik legsikeresebb szakszervezeti mozgalom Európában, s a szociális partnerség erős és stabilabb, mint sok más országban, s méltatta milyen sokat tett az ÖGB a munkanélküliség leküzdéséért, valamint az igazságosságért, a szociális alapjogok védelmében. Kifejtette, hogy a szociális biztonság, az igazságosság és a szociális biztonság nem elválasztható egymástól, ezért ezeket együttesen kell fejleszteni. Véleménye szerint az ÖGB jó úton jár, s sok sikert kívánt a további munkájához.

Bernadette Segol ETUC főtitkár németül tartotta meg beszédét, melyben kiemelte milyen fontos szerepet tölt be az Európai Szakszervezeti Szövetségben az ÖBG, a milyen hasznos és fontos munkát végez annak európai irodája Brüsszelben.

Az ETUC munkájával kapcsolatban a főtitkár asszony elmondta, hogy az utóbbi években bebizonyosodott, hogy a bankok megmentéséért azok a munkavállalók fizették meg az árat, akiknek a jogait csorbították, nem pedig azok, akik a válságot okozták. Ennek véget kell vetni, a morálisan és praktikusan is elhibázottnak bizonyult intézkedések helyett szociális alapokra kell helyezni az intézkedéseket. A munkanélküliség elleni harc kell, hogy legyen az első számú prioritás. Ezeknek a szociális programoknak a megvalósításához privát tőke bevonása is szükséges. Külön megemlítette a szociális jogok leépülésének problémáját Romániában és Magyarországon.

Az ünnepélyes megnyitót követően a küldöttek és a nemzetközi vendégek Bécs polgármestere, Dr. Michael Häupl vendégeként egy közös vacsorán vehettek részt.

A szerdai napon zajlottak a tanácskozások és viták, ahol a kongresszusi küldöttek elmondhatták a hozzászólásaikat, illetve a másnapi választások előtt bemutatkoztak a jelöltek. Erich Foglarnak nem akadt kihívója, így egy újabb ciklus erejéig ő vezeti majd az ÖGB-t.

A szerda déli fogadáson volt lehetőségünk gratulálni az elnök úrnak, aki személyesen köszöntötte az összes nemzetközi vendéget és beszélt a nemzetközi szakszervezeti szolidaritás fontosságáról. A személyes találkozó alkalmával Erich Foglar gratulált a három magyar konföderáció által bejelentett egyesülési szándékhoz, s támogatásáról biztosított minket a folyamat során. Mint mondta, jó úton járunk ha az egységes mozgalom megteremtésén gondolkodunk.

Ezt követően a nemzetközi vendégeknek külön programokat szerveztek a nap hátralévő részére. Először lehetőségünk volt látogatást tenni a klosterneuburgi kolostorba, ahol megismerkedhettünk a hely történetével egy rövid idegenvezetés keretében, majd a Hofburgban fogadott bennünket Dr. Heinz Fischer, az osztrák köztársasági elnök.

 

Beszédében a köztársasági elnök úr elmondta, mennyire fontosnak tartja a nemzetközi szakszervezeti mozgalmat, ill. mennyire örül, hogy személyesen is találkozhat annak képviselőivel. Kiemelte, hogy Ausztriában milyen fontos szerepet tölt be a szociális párbeszéd intézménye, illetve annak résztvevőjeként az ÖGB. Megemlítette az egységes osztrák szakszervezeti mozgalom kialakulását a második világháború idején, s külön hangsúlyozta az egységes fellépés értékét, fontosságát,

A beszámolót készítette:

Nagy Viktória

SZEFIT elnök

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás Debrecen 1. ciklus 1. nap

“Örülök neki, hogy nagyon sok mindenben megerősített ez az alkalom. Nagyon sok probléma van, amit meg kell oldani, és az a fajta szemlélet, amit ma képviseltetek, az megerősített, hogy jó

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Nem létező szociális párbeszéd

Mára semmi látszata sem maradt annak, hogy a magyar kormány partnerként tekint a szakszervezetekre. Teljesen ignorálják a szociális párbeszéd intézményét. Mind a hat szakszervezeti konföderáció csatlakozott a közös nyilatkozathoz az

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével egyeztettünk

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) 3 konföderáció képviselőivel egyeztetett a hazai szociális párbeszéd kérdéseiről 2023. szeptember 26-án, Budapesten. A tanácskozáson kiemelt téma volt az állam és a szakszervezetek kapcsolata,