Cikkajánló – 2013. június 27.

Megállíthatatlanul nő a nyomor

Nincs pénz húsra, rezsire, a lakások 70 százaléka energetikai szempontból elavult. Ilyen körülmények között él sok magyar család. Míg néhány évvel ezelőtt inkább a gyermeküket egyedül nevelőket és a munkanélkülieket fenyegette a lecsúszás veszélye, ma a dolgozók sincsenek biztonságban; másfél-kétmillióan lehetnek, akik keresnek, mégsem tudnak megélni. A családok kétharmadának még egyhetes nyaralásra sem telik. (Népszava)

Csökkent a munkanélküliség

Az idén március-májusban 461 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 10,5 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg. A munkanélküliek száma 25 ezer fővel, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. (Magyar Hírlap)

Maradj otthon, és szülj?

Átfogó népességpolitikai csomaggal szeretné ösztönözni a gyermekvállalást a kormány: az első gyermek mielőbbi megszületését, illetve a harmadik gyermek világra jöttét szeretnék ösztönözni. Van honnan fejlődni: Magyarország az utolsó előtti helyen áll az uniós termékenységi skálán. (Népszabadság)

Népesedési tizenegyes

Az előzetes tervek szerint szombaton tárgyal a kormány a pedagógus-életpályamodell bevezetéséről, valamint a demográfiai programról. A pedagógusbér-emelést várhatóan bevezetik ősztől, a költségvonzata nem 70, hanem „nettó értéken” 40 milliárdos kiadás lenne a büdzsének. (Népszabadság)

Varga visszavonul és bekeményít: duplázzák a banki extraadót

Mégis lesz egyszeri befizetési kötelezettsége a bankoknak, de máshogy és duplaannyi. A kormány megijedt a hitelminősítőktől, így a tranzakciós illeték alapján vet ki új sápot, visszamenőleg. Ezt viszont már valószínűleg az ügyfelek fizetik meg. (Népszabadság, Népszava)

Tényleg megég az új védőruhában a tűzoltó?

Hetek óta folyik a vita arról, hogy a tűzoltók új védőöltözete kevésbé biztonságos-e, mint a ma használt viselet. Milliárdos üzletről van szó, ezért is rendkívül érzékeny a kérdés: a korszerűbbnek tartott ruhát viselő emberek tényleg megégnek? (Népszabadság)

Kiegyezett a kabinet Brüsszellel

A ma kezdődő uniós csúcson a foglalkoztatás és az egységes bankszabályozás lesz a központi téma. Magyarország és az Európai Bizottság között megegyezés született az országspecifikus ajánlásokról. Az ifjúsági munkanélküliség lesz a fő téma a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcson. Egyes tagállamokban 50 százalék körüli a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája, vagy ahhoz közeledik.  Ezzel együtt kétségtelen: a szeptemberben választások elé néző Angela Merkel kancellár is jó kampánytémát lát benne, és manapság alig történik valami az EU-ban a németek ellenében, viszont annál több minden zajlik Berlin kérésére. Július elején ráadásul a német fővárosban lesz a témában vezetői szintű konferencia. (Népszabadság)

Kötelezettségszegési eljárás a devizahitelek korlátozása miatt

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság (EB) a devizahitel-nyújtás korlátozása miatt – tudatta honlapján szerdán a bizottság. Az eljárás megindításának tényén kívül a honlapon részletek nem szerepelnek. A Kormányzati Kommunikációs Központ csütörtök délelőttre ígért az ügyben részletes tájékoztatást. (Népszava, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk