Keresés
Close this search box.

In memoriam Horn Gyula

Hosszú betegség után, 81 éves korában elhunyt Horn Gyula volt miniszterelnök.

Rendhagyó cikkajánlóval emlékezünk az elhunyt volt miniszterelnökre:

Elhunyt Horn Gyula

Életének 81. évében tegnap elhunyt Horn Gyula. A rendszerváltás utáni harmadik miniszterelnököt 2007 óta a budapesti Honvédkórházban ápolták. Horn a Magyar Szocialista Párt egyik alapítója, 1990-98 között pedig elnöke volt. A rendszerváltás idején külügyminiszterként szerzett nemzetközi elismertséget, tevékenységéért egyebek között Károly-díjat kapott. Kormányfőként kétharmada volt, mégsem élt vele vissza. Az egész magyar közélet gyászolja őt. (NépszavaNépszabadságorigo.hu)

Horn Gyula, a reálpolitikus

Horn Gyula az utolsó kommunista kormány külügyminisztereként, majd a rendszerváltozás utáni második szabadon választott magyar kormány miniszterelnökeként beírta nevét a történelemkönyvekbe. Elismertsége külföldön egyöntetűbb, mint itthon, de azt hazai kritikusai is elismerik, hogy az elmúlt évtizedek magyar politikai életének megkerülhetetlen szereplője. Tartozunk azonban annyival magának Horn Gyulának is, hogy ne kendőzzük el rosszul értelmezett kegyeletből azt a számos negatívumot sem, ami tevékenységével összekapcsolódott. Tegyük hozzá, az 1994 és ’98 közötti kormányfői működésének megítélése a jobboldalon az idő múlásával érzékelhetően javult, de ez inkább szocialista utódainak súlyos kritika. (Magyar Nemzet)

Apparatcsik, rendszerváltó, miniszterelnök – Horn Gyula életútja

Horn Gyula büszkén testesítette meg a folytonosságot, amely a szocialisták szerint 1956, a Kádár-korszak és a rendszerváltás közt fennáll, és amit a jobboldal minden erejével tagadni igyekszik, ugyanakkor a rendszerváltás évében a többpártrendszer elismerése mellett leghatározottabban kiálló KB-tagok közé tartozott. (HVG)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Veszélyben Európa zöld átállása?

Beszámoló a Eurofound által szervezett webinárról Habár az Európai Unió deklarált célja, hogy 2050-re teljesen klímasemleges lesz, az utóbbi időben felerősödtek azok a hangok, amik több oldalról megkérdőjelezik ezt: vannak,

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata

A Közép-európai Szakszervezeti Hálózat (CETUN) határozata, amely együttműködésnek Magyarországról a SZEF és a MASZSZ a részese. A szociális Európa bővítése: Az EU konvergenciájának és bővítésének szükségszerűsége Brüsszel, 2024. június 24.