Cikkajánló – 2013. június 13.

Állástani számmisztika

Kiszámíthatatlanná teszi a cégek helyzetét a kormány gazdaságpolitikája, emiatt alig akad olyan ágazat, ahol új dolgozók felvételével számolnak. Hiába a munkahelyvédelmi akcióterv, tovább nő a fiatalok munkanélküliségi rátája. A kormányzati retorikával pedig – miszerint jócskán bővült a foglalkoztatottság – köszönőviszonyban sincsenek a statisztikai mutatók. (Népszava)

Háromszáznál több kormányablak lesz jövőre

A mostani hatvankettőről júliustól százötvenre, a jövő nyárra kétezer-ötszázra emelkedik a kormányablakokban indítható eljárások száma. (Magyar Hírlap)

Kutatás is igazolja: rosszabb az egészségügy, mint öt éve

A hazai lakosságnak közel fele (42 százalék) úgy érzi, rosszabb lett, és nehezebben jut hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz, mint öt éve. A legnagyobb kritika az ellátás gyorsaságát érte – derül ki egy 15 országban 12 ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatásból, melyet az Ipsos végzett. (Népszabadság)

Mégis van tandíj, és egyre többen fizethetik

Egy, az MTI által nyilvánosságra hozott “szakértői anyag” lényegében elismeri, hogy az első Orbán-kormány kezdete óta van tandíj Magyarországon. Az állami hírügynökség szerint az ismeretlen forrásból – talán kormányzati körökből – származó dokumentumról tárgyal majd júniusban a Felsőoktatási Kerekasztal, amelynek többi között tagjai a kormány, a hallgatói önkormányzatok és a rektori konferencia képviselői. (Népszava)

A Miniszterelnökségen 327 ezer az átlagfizetés

Míg 2012-ben – a január és szeptember közötti időszakra vonatkozóan – az egy főre jutó átlagbér 247 ezer forint volt, és a 275 dolgozó összesített bére 679 millió 985 forintot tett ki, addig a hivatal friss adatai szerint december és március között összesen 360 millió 214 ezer forintot költöttek bérekre, ami a változatlan létszám mellett azt jelenti, hogy egy dolgozó átlagfizetése ebben az időszakban már 327 ezer forint fölött volt. (Népszava)

Ámítás a nyugdíjszámla

Hiába a kormány ígérete és a milliárdos projekt, nincs és a tervek szerint nem is lesz egyéni nyugdíjszámla. Kizárólag egy adatbázisról van szó, amelyen a munkavállalók a foglalkoztatójuk által bevallott – és nem a befizetett – járulékot követhetik nyomon. Ha valódi számláról lenne szó, akkor igazi, és nem virtuális pénzt vezetnének rajta. A kormány korábban valódi számlát ígért. (Népszava)                         

Minden pert elvesztett az állam

Valamennyi energiaszolgáltató jogerősen megnyerte a januári rezsicsökkentés egy kisebb tétele miatt indított perét (a visszalépő Tigázt kivéve). Ám az energiaárak nem változnak. (Népszabadság)

Válaszolt a kormány a Velencei Bizottságnak

Elküldte észrevételeit a magyar kormány a Velencei Bizottságnak a magyar alaptörvény negyedik módosításával készített jelentéstervezetével kapcsolatban. Véleményük szerint több tárgyi tévedést és súlyos hiányosságot is tartalmaz a VB jelentése. (Magyar Hírlap, MNO)

Újra élnek az AB régi határozatai

Fenntartja magának a jogot az Alkotmánybíróság (AB) arra, hogy az alaptörvény hatálybalépése előtt kihirdetett – és a negyedik alkotmánymódosítással gyakorlatilag megsemmisített – korábbi döntéseire ezután is hivatkozzék – derül ki a grémium tegnap nyilvánosságra hozott döntéséből. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?