Cikkajánló – 2013. június 10.

891 centin tetőzőtt a Duna Budapesten

Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt Orbán Viktor tájékoztatása szerint. A miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé. Nyolc óra tetőzés után csökkenni kezdett a Duna vízszintje Budapesten, a hajnal 4 órás adatok szerint a vasárnap esti 891 centiméterhez képest egy centimétert apadt a folyó. lmásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektárt öntött el a víz. Több mint 185 kilométernyi országos közúton van forgalomkorlátozás a dunai árvíz miatt, ez 82 útszakaszra vonatkozik, így a Váci út egy részén is. Viszont feloldották az útzárat a 11-es főúton. Újra jár a HÉV a a Szentlélek tér és a Margit híd között. (Magyar Hírlap)

Új hatalmat kap Matolcsy

Tovább nő Matolcsy György befolyása azzal, hogy a tervek szerint októbertől a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) olvad a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A jegybank-elnök a kormánnyal azonos jogköröket kap majd, rendeleteket is hozhat. Az új jegybank-törvény tervezetét pénteken este nyújtotta be az Országgyűlésnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. (Népszava)

Gránátot a gránitra?

Nem nyújtotta be a hétvégén az ötödik alaptörvény-módosításra vonatkozó javaslatát a kormány, így ma sem ismert, hogyan változtatnának az alkotmány kifogásolt passzusain. Sőt, Martonyi János kifejezetten a parlament őszi ülésszakára “jövendölte” az Európai Bizottság (EB) kritikáira reagáló, annak legalábbis megfelelni szándékozó javaslataik elfogadását. Már csak ezért is kérdéses, miért éppen múlt pénteken jelentette be a külügyminiszter az EB-elnök José Manuel Barroso által korábban többször is kifogásolt, sőt a testület adminisztratív leveleiben is megjelölt három aggályos pontból kettő korrigálását, miközben a múlt hét elején még más álláspontot képviselt a kabinet. (Népszava)

Ritkítja a magyar terméket a hatósági szigor

Igencsak csökkenhet ősztől a magyar termék – vagy ehhez hasonló – termék eredetet jelző logók száma a hazai élelmiszerpiacon, és később is csak meglehetősen szűk körben és lassan nyerhet teret a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) rendeletében szorgalmazott termékeredetrendszer. (Népszabadság)

Tojással dobálták meg Svájcban Balogot

Miközben a svájci sajtó legolvasottabb hírei között szerepelt, hogy egy ottani előadásán tiltakozók tojással dobálták meg Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, a nemzeti hírügynökség beszámolójában ennek nyoma sem volt. Igaz, az MTI-t Balog maga tájékoztatta telefonon a pénteki külföldi látogatásáról. (Népszava)

Váltsunk kormányt!

A legutóbbi felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka a kormányváltást részesítené előnyben. Ez valamivel nagyobb többség annál az 52,73 százaléknál, amely kétharmados parlamenti többséget adott a Fidesznek. 1950-ben az akkor híres humorista a következő táviratot adta fel (vagy nem adta fel, de már a pletyka miatt is kitelepítették, túl jó volt a poén): „Joszif Visszarionovics Sztálin, Kreml, Moszkva. Rendszer nem vált be. Tessék abbahagyni! Királyhegyi.” Az üzenet ma is hasonló, az ország zöme köszöni, de nem kér Orbán Viktor reformjaiból, még a rezsicsökkentéssel együtt sem, ami kissé meglepő lehet azoknak, akik szerint a birka nép csak saját hasznát lesi, és arra szavaz, aki tíz forinttal többet ígér. Horváth Gábor írása a Népszabadság Álláspont rovatában.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és