Cikkajánló – 2013. június 10.

891 centin tetőzőtt a Duna Budapesten

Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt Orbán Viktor tájékoztatása szerint. A miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé. Nyolc óra tetőzés után csökkenni kezdett a Duna vízszintje Budapesten, a hajnal 4 órás adatok szerint a vasárnap esti 891 centiméterhez képest egy centimétert apadt a folyó. lmásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektárt öntött el a víz. Több mint 185 kilométernyi országos közúton van forgalomkorlátozás a dunai árvíz miatt, ez 82 útszakaszra vonatkozik, így a Váci út egy részén is. Viszont feloldották az útzárat a 11-es főúton. Újra jár a HÉV a a Szentlélek tér és a Margit híd között. (Magyar Hírlap)

Új hatalmat kap Matolcsy

Tovább nő Matolcsy György befolyása azzal, hogy a tervek szerint októbertől a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) olvad a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A jegybank-elnök a kormánnyal azonos jogköröket kap majd, rendeleteket is hozhat. Az új jegybank-törvény tervezetét pénteken este nyújtotta be az Országgyűlésnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. (Népszava)

Gránátot a gránitra?

Nem nyújtotta be a hétvégén az ötödik alaptörvény-módosításra vonatkozó javaslatát a kormány, így ma sem ismert, hogyan változtatnának az alkotmány kifogásolt passzusain. Sőt, Martonyi János kifejezetten a parlament őszi ülésszakára “jövendölte” az Európai Bizottság (EB) kritikáira reagáló, annak legalábbis megfelelni szándékozó javaslataik elfogadását. Már csak ezért is kérdéses, miért éppen múlt pénteken jelentette be a külügyminiszter az EB-elnök José Manuel Barroso által korábban többször is kifogásolt, sőt a testület adminisztratív leveleiben is megjelölt három aggályos pontból kettő korrigálását, miközben a múlt hét elején még más álláspontot képviselt a kabinet. (Népszava)

Ritkítja a magyar terméket a hatósági szigor

Igencsak csökkenhet ősztől a magyar termék – vagy ehhez hasonló – termék eredetet jelző logók száma a hazai élelmiszerpiacon, és később is csak meglehetősen szűk körben és lassan nyerhet teret a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) rendeletében szorgalmazott termékeredetrendszer. (Népszabadság)

Tojással dobálták meg Svájcban Balogot

Miközben a svájci sajtó legolvasottabb hírei között szerepelt, hogy egy ottani előadásán tiltakozók tojással dobálták meg Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, a nemzeti hírügynökség beszámolójában ennek nyoma sem volt. Igaz, az MTI-t Balog maga tájékoztatta telefonon a pénteki külföldi látogatásáról. (Népszava)

Váltsunk kormányt!

A legutóbbi felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka a kormányváltást részesítené előnyben. Ez valamivel nagyobb többség annál az 52,73 százaléknál, amely kétharmados parlamenti többséget adott a Fidesznek. 1950-ben az akkor híres humorista a következő táviratot adta fel (vagy nem adta fel, de már a pletyka miatt is kitelepítették, túl jó volt a poén): „Joszif Visszarionovics Sztálin, Kreml, Moszkva. Rendszer nem vált be. Tessék abbahagyni! Királyhegyi.” Az üzenet ma is hasonló, az ország zöme köszöni, de nem kér Orbán Viktor reformjaiból, még a rezsicsökkentéssel együtt sem, ami kissé meglepő lehet azoknak, akik szerint a birka nép csak saját hasznát lesi, és arra szavaz, aki tíz forinttal többet ígér. Horváth Gábor írása a Népszabadság Álláspont rovatában.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?