Cikkajánló – 2013. június 7.

Orbán: fel kell készülni a legrosszabbra

A valaha volt legnagyobb árvízzel kell szembenéznünk – mondta Orbán Viktor kormányfő reggeli győri sajtótájékoztatóján. A határszakaszon már a valaha mért legnagyobb vízállás feletti vízszintet mértek a folyón. Péntek hajnalban négy centiméterrel meghaladta a 2002-ben mért szintjét Nagybajcsnál a Duna, pedig a tetőzést szombat reggelre várják. Közben a Dunakanyarba hétszáz tűzoltó személyében érkezett segítség. A Mosoni-Duna bal partjánál az érkező árhullám miatt nem tudták befejezni a régi töltés javítási munkálatait. Közben Ausztriában és Szlovákiában már apad a Duna, Németországot azonban az Elbán levonuló újabb árhullám veszélyezteti. (Magyar Hírlap, Népszava, MNO, Népszabadság)

Tüntetés szűk keretben?

Alapjogok korlátozására csak nagyon szűk körben és alapos indokkal van lehetőség, a Belügyminisztérium rendelettervezete viszont indokolatlanul szűkítené a gyülekezési jog gyakorlását például a spontán tüntetések, vagy villámcsődület (flashmob) esetén, ráadásul jogilag is aggályos módon tenné ezt – mondta a Népszavának Fleck Zoltán jogszociológus. A tervezetet élesen bírálta a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet is.

Nem megy vakon a MOSZ a gigaszakszervezetbe

A Mozdonyvezetők Szakszervezete rendkívüli kongresszusán úgy határozott, felfüggeszti tagságát az Autonóm Szakszervezetek Szövetségében mindaddig, amíg az Autonómok, az MSZOSZ és a SZEF közötti, május elsején bejelentett egyesülési folyamat lezajlik. (Magyar Hírlap)

Medián: a többség kormányváltást akar

Két és fél éves hullámvölgy után ismét eléri az 50 százalékot a választási részvételüket biztosnak gondolók aránya, miközben a pártpreferenciával nem rendelkezőké másfél éve nem látott szintre, 33 százalékra csökkent – írta a Medián. (Népszava)

Szócskáék elkészültek a Vasgyúró-programmal

Az egészségügyi államtitkárság széles körű szakmai egyeztetés után elkészítette a 2013 és 2016 közötti időszak feladatait rögzítő Vasgyúró elnevezésű gyermek-egészségügyi programot – jelentette be Szócska Miklós csütörtökön Debrecenben, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagygyűlésén. (MNO)

Messze az egyezség a Tavares-jelentésről

Megvitatták a Tavares-jelentéshez érkezett módosítókat az EP szakbizottságában, de a politikai frakciók mentén teljesen megosztottak a képviselők. Maga Rui Tavares még a nemzetbiztonsági törvényt is megnézné. (Népszabadság)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk