Cikkajánló – 2013. június 6.

A megszorítások rejtett ára

A megszorító intézkedések súlyosan érintik az embereket. Sokan a növekvő kiadásokra, a munkahelyek megtartására koncentrálnak, holott a legújabb felfedezések szerint oda kéne figyelnünk az egészségünkre kifejtett hosszú távú hatásaikra is. (Népszabadság)

Több pénz jut álláshelyek teremtésére

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 822 vállalkozásnál 4914 munkahely létrejöttét támogatta idei, mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak kiírt munkahelyteremtő pályázatán – közölte tegnap Czomba Sándor, a tárca államtitkára. Emellett a pályázattal csaknem tízezer munkahely megőrzéséhez is hozzájárultak. (Magyar Hírlap)

Kiszámítható pedagóguspálya a cél

Vonzó, kiszámítható és biztonságos pedagógus-életpályára van szükség Hoffmann Rózsa szerint, mert az csábíthatja majd a „szellemi élet legjobbjait”. A köznevelési államtitkár elmondta, néhány hét múlva dőlhet el végérvényesen, az életpályamodell a béremeléssel együtt lép-e életbe szeptember 1-jével. (Magyar Hírlap)

Hoffmannék ismét átverték a diákokat

Bár múlt pénteken írásos megállapodás is született róla, tegnap mégsem Klinghammer István felsőoktatási és Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár várta az egyeztetésre készülő Hallgatói Hálózat képviselőit, így nem jött létre a HaHa és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közötti tárgyalás. (Népszava)

Nem áll le az államosítás

Szinte mindegyik nagyobb energiaszolgáltató szeretne tárgyalni a kormányzattal arról, hogy a kabinet miként képzeli el a cégek jövőjét. Egyes társaságok szabadulnának a veszteséges üzletágaiktól, míg mások még bíznak valamilyen elfogadható kompromisszumban. A kormányzat azonban többnyire csak diktátumokat közöl az érintettekkel. Elemzők szerint a kabinetnek nincsenek forrásai arra, hogy felvásárolja az általa tönkretett energetikai vállalatokat. (Népszava)

Rezsidíjak szorításában az unió

Európa is felismerte, fel kell vennie a harcot a rohamosan dráguló ener­giával szemben, a növekvő költségek ugyanis elveszik a lehetőséget a lakossági fogyasztásbővülés, és így a gazdasági növekedés elől. Hazánk mellett számos uniós tagállam a zászlajára tűzte a rezsicsökkentést, a lengyeleknél, a hollandoknál és a bolgároknál már mérséklődtek a díjak, hamarosan pedig Szlovákia is beállhat a sorba. (Magyar Hírlap)

Választás: Aki indul, rendbe teheti a kasszát

Akár ördöginek is minősíthető a kampányfinanszírozás új rendszere, amelyről jövő hétfőn szavaz a parlament. Ha a három kormánypárti politikus előterjesztését a Ház elfogadja, a választás előtt a jelöltek fejenként egymilliós, míg az országos listát állító pártok legalább 150 milliós állami támogatást kapnak. Az a szervezet pedig, amely mind a 106 egyéni körzetben indítja saját emberét, csaknem hatszázmillióra számíthat. (Népszabadság)

Európa lecsap Orbánra

Ma tárgyal az Európai Parlament illetékes bizottsága a Tavares-jelentéshez érkezett módosításokról, hiszen a dokumentum még korántsem végleges. Az azonban már biztos, hogy heteken belül több nemzetközi eljárás indulhat Magyarország ellen. (Népszava)

Európa élén áll hazánk, az elemzők ledöbbentek

Az áprilisi növekedés a várakozásokat is felülmúlta, egész évben az előző évet meghaladó forgalom jöhet – vélik az elemzők, miután 3,4 százalékkal bővült áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, így a 2013 első két hónapjában tapasztalható kedvező tendencia tovább folytatódott. Miközben nagyjából az egész Európai Unióban negatív teljesítményt tudnak csak felmutatni a tagállamok, hazánk ezekkel a gazdasági adatokkal Európa éllovasa lett. (MNO)

Meddig kell a kormánynak az IMF pénze?

A magyar kormány ugyan idő előtt visszafizethetné az IMF-től 2008-ban felvett hitelt, ám a tőkepiaci folyamatok óvatosságra inthetik. A kormány vizsgálja az IMF-hitel előtörlesztésének lehetőségét – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a három évet értékelő sajtótájékoztatón. A pénz rendelkezésre állna. Ezt a miniszter is elismerte, hozzátéve: nem született döntés az ügyben. Szavai szerint ez kamatszámítás kérdése. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje