Cikkajánló – 2013. június 4.

Oktatásügy: Zárolás miatt elbocsátás?

Várhatóan a bér- és járulékköltségek csökkentésével, vagyis elbocsátásokkal válaszolnak az egyetemek és a főiskolák a várható költségvetési zárolásokra. A HÖOK szerint egyes intézmények végét jelentheti, ha a kormány a felsőoktatás területén is ragaszkodik a korábban bejelentett lépéshez. (Világgazdaság)

A kormány elismerte: becsődölt a szakképzés területén

“A működést ellehetetlenítő problémák jelentkeznek” a szakképző iskolákkal – olvasható egy belső kormányzati értékelésben. Az előterjesztés szerint kisebb a veszteség a hibás döntések beismerésével, mint ha a helyzet megoldásával „várna” a kabinet. Valóban, diákok tízezreinek képzése forog kockán. A nemzetgazdasági tárca közben a több százmilliárd forint értékű vagyont számolgatja. (Népszabadság)

Folytatja a Fidesz a rezsipropagandát

Októberben ismét legalább 10 százalékkal csökken a gáz, a távhő és az áram díja – erősítette meg Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke tegnap a köztévében. Mint mondta: a rezsicsökkentés egésze elérheti a 30 százalékot. A szaktárca a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen hatása lehet egy ilyen lépésnek akár a fogyasztókra, akár a szolgáltatókra nézve. (Népszava)

A szegényeknél drágul a menza

Átlagosan 562 forintba kerülne a felsősök napi étkezése és 262 forintba az ebédje, ha a menzákon bevezetnék a kötelező reformkonyhát – legalábbis a Népszabadság birtokába került, az Emberi Erőforrások Minisztériumában készült előterjesztés szerint. Ahol eddig sokat költöttek a menzára, ez nem jelent gondot, brutális áremelés ott lesz, ahol eddig se volt sok pénz.

Még egyet rúgnak a bírákba?

Máig nem kapta meg minden, jogellenesen kényszernyugdíjazott bíró a neki törvény és egyéni megegyezés alapján is járó kártérítést. A munkáltató bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) egymásra mutogatnak, az érintettek viszont még egy utolsó megaláztatásként élik meg a hercehurcát, és gyakorlatilag menekülnek a bírósági rendszerből. (Népszava)

Mégis kapnak választási évben támogatást a pártok

Szinte példa nélküli: a kormányoldal elfogadott egy ellenzéki módosító indítványt. Igaz, a kormánytöbbség ugyancsak jobban jár, mert 2014-ben mégis folyósítják majd a pártoknak az állami apanázst. A Fidesz egymilliárdot nyer. (Népszabadság)

Zavargásoktól tartanak a munkanélküliség növekedése miatt

Öt évvel a pénzügyi válság kirobbanása után számos ipari államban tovább növekszik a munkanélküliség és ennek következtében a szociális zavargások kockázata – figyelmeztet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). (Világgazdaság)

A közalkalmazottak sztrájkkal támogatnák a tüntetőket Törökországban

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség Törökországban hétfő éjjel is. A Gezi park átépítésével kezdődött kormányellenes tüntetések az ötödik napjukba léptek. (Népszabadság, MNO, Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje