Cikkajánló – 2013. június 4.

Oktatásügy: Zárolás miatt elbocsátás?

Várhatóan a bér- és járulékköltségek csökkentésével, vagyis elbocsátásokkal válaszolnak az egyetemek és a főiskolák a várható költségvetési zárolásokra. A HÖOK szerint egyes intézmények végét jelentheti, ha a kormány a felsőoktatás területén is ragaszkodik a korábban bejelentett lépéshez. (Világgazdaság)

A kormány elismerte: becsődölt a szakképzés területén

“A működést ellehetetlenítő problémák jelentkeznek” a szakképző iskolákkal – olvasható egy belső kormányzati értékelésben. Az előterjesztés szerint kisebb a veszteség a hibás döntések beismerésével, mint ha a helyzet megoldásával „várna” a kabinet. Valóban, diákok tízezreinek képzése forog kockán. A nemzetgazdasági tárca közben a több százmilliárd forint értékű vagyont számolgatja. (Népszabadság)

Folytatja a Fidesz a rezsipropagandát

Októberben ismét legalább 10 százalékkal csökken a gáz, a távhő és az áram díja – erősítette meg Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke tegnap a köztévében. Mint mondta: a rezsicsökkentés egésze elérheti a 30 százalékot. A szaktárca a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján jelenleg azt vizsgálja, hogy milyen hatása lehet egy ilyen lépésnek akár a fogyasztókra, akár a szolgáltatókra nézve. (Népszava)

A szegényeknél drágul a menza

Átlagosan 562 forintba kerülne a felsősök napi étkezése és 262 forintba az ebédje, ha a menzákon bevezetnék a kötelező reformkonyhát – legalábbis a Népszabadság birtokába került, az Emberi Erőforrások Minisztériumában készült előterjesztés szerint. Ahol eddig sokat költöttek a menzára, ez nem jelent gondot, brutális áremelés ott lesz, ahol eddig se volt sok pénz.

Még egyet rúgnak a bírákba?

Máig nem kapta meg minden, jogellenesen kényszernyugdíjazott bíró a neki törvény és egyéni megegyezés alapján is járó kártérítést. A munkáltató bíróságok és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) egymásra mutogatnak, az érintettek viszont még egy utolsó megaláztatásként élik meg a hercehurcát, és gyakorlatilag menekülnek a bírósági rendszerből. (Népszava)

Mégis kapnak választási évben támogatást a pártok

Szinte példa nélküli: a kormányoldal elfogadott egy ellenzéki módosító indítványt. Igaz, a kormánytöbbség ugyancsak jobban jár, mert 2014-ben mégis folyósítják majd a pártoknak az állami apanázst. A Fidesz egymilliárdot nyer. (Népszabadság)

Zavargásoktól tartanak a munkanélküliség növekedése miatt

Öt évvel a pénzügyi válság kirobbanása után számos ipari államban tovább növekszik a munkanélküliség és ennek következtében a szociális zavargások kockázata – figyelmeztet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). (Világgazdaság)

A közalkalmazottak sztrájkkal támogatnák a tüntetőket Törökországban

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség Törökországban hétfő éjjel is. A Gezi park átépítésével kezdődött kormányellenes tüntetések az ötödik napjukba léptek. (Népszabadság, MNO, Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és