Cikkajánló – 2013. május 30.

Hatott a Varga-csomag, felállhatunk a szégyenpadról

Hatott a Varga-csomag: az Európai Bizottság elfogadta a magyar kiigazító lépéseket. Most már úgy gondolják, a hiány az idén és jövőre is 3 százalék alatt lesz. Ezért azt javasolják, hogy az Európai Tanács vegye ki a túlzottdeficit-eljárás alól Magyarországot. Immáron hivatalosan is. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Fejcserés támadás a közszférában

Olyan módszeres kádercsere zajlik a közigazgatásban, amilyenre csak a Rákosi-korszak elején volt példa. Egyebek között így fogalmazott a Népszavának Neszmélyi György, aki munkaügyi bírósághoz fordult, miután tavaly elbocsátották a Külügyminisztériumból.

Munka nélküli anyák

A gyesen, gyeden lévő nők több mint felének munkakereséssel kell kezdenie visszatérését a munkaerőpiacra. Magyarország – Törökország mellett – a legalacsonyabb kisgyermekes foglalkoztatási rátával bír az OECD-országok közül. (Népszabadság)

Részmunkaidős állások segítenék az anyákat

Új munkahelyvédelmi intézkedések várhatóak, több minisztérium is összefog azért, hogy segítsék a kisgyermekes anyákat munkahelyük megtartásában. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó miniszteri biztos, Szalai Piroska elmondta: van igény a részmunkaidős állásokra, a gyermekvállalás feltételei és az anyák elhelyezkedései lehetőségei is javulnának. (Magyar Hírlap)

KSH: többen dolgoznak, kevesebb a munkanélküli

Az idén február-áprilisban 58 ezerrel, 3 millió 869 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, a 15-64 éves népesség foglalkoztatási rátája 1,2 százalékponttal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Továbbá csökkent a munkanélküliségi ráta is – közölte az MHO-val a Központi Statisztikai Hivatal. (Magyar Hírlap)

A Nemzeti Átnevelési Terv bűvöletében

Nincs könnyű dolga annak, aki a kormány oktatásügyi intézkedéseinek előzményeit keresi jobboldali politikusok nyilatkozataiban, írásaiban. Bár az új Nemzeti Alaptantervbe foglalt “keresztény-nemzeti” ideológiát már a kormányváltás előtt egy évtizeddel magáévá tette a Fidesz, a közoktatás kommunista jellegű központosítására és a felsőoktatás neoliberális jellegű kivéreztetésére semmiféle előjel nem utalt. (Népszava)

Ebben a küzdelemben az ezüstéremnek nincs értéke

Az MSZP azért akar összefogni a demokratikus ellenzékkel, hogy a következő választáson legyőzze a Fideszt, mert e nélkül nincs lehetőség a gazdaság rendbetételére, a szegénység csökkentésére, a munkahelyteremtésre, a tisztességes bérek elérésére – nyilatkozta a Népszabadságnak Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke. Szerinte ahhoz nem kell összefogás, hogy a 2014-es választáson az MSZP megszerezze a második helyet, mert azt egyedül is képes lenne elérni. De ebben a küzdelemben az ezüstéremnek nincs értéke. Aki nyer, mindent visz.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább