Cikkajánló – 2013. május 22.

Kitört a nők lázadása

Ismét tüntettek a nők a családon belüli erőszakkal kapcsolatos törvénytervezete, illetve Lázár János kijelentései miatt. Egyebek között azt kifogásolták, hogy az erőszak tényállását az együttéléshez kötné a kormány, és továbbra sem szankcionálnák a pszichés erőszakot és a gazdasági kizsákmányolást. A parlamentben Szabó Tímea független képviselő kijelentette, a jogszabálytervezet egy átverés, ami nem segít a bántalmazottaknak. (Népszava)

Varga-csomag: sokat veszít az egészségügy

Összesen újabb 7 milliárd forintot vonna el az Orbán-kormány az egészségügytől a néhány hete kilátásba helyezett megszorítással – értesült a Népszava. Mint ismert, a minisztériumoknak péntekig kell felosztaniuk a tárcákat terhelő költségvetési zárolás összegét az egyes területeik között.

Unortodox jegybanki élénkítés

Fél év alatt alapvetően megváltozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) véleménye a bankadóval, illetve a hazai pénzintézetek hitelezési aktivitásával kapcsolatban. Míg a korábbi jegybanki vezetés alatt publikált előző, tavaly novemberi stabilitási jelentésben az MNB szakértői úgy vélekedtek, a pénzügyi szektor adóterhelése olyan mértékű, hogy a hitelezés 2015-ig gyakorlatilag befagy a mai szinten, addig a most már Matolcsy György irányította MNB-nél azt gondolják, inkább a bankok közti lanyha verseny okolható azért, hogy évek óta zsugorodik a vállalati és a lakossági hitelállomány. (Népszabadság)

Pofára ejtett alkotmányosság

Érdemi vizsgálat nélkül átment az Alkotmánybíróságon (Ab) az alaptörvény európai aggályok özönét kiváltó, ám itthon is vitatott negyedik módosítása, amely az Ab hatáskörét is szűkítette. Nemcsak a kisebbségben maradt, “radikális alkotmányvédőként” elhíresült tagok, hanem a fideszes kinevezett Stumpf István is kifejezte nem tetszését a határozattal szemben. (Népszava)

Sereghajtók vagyunk az elvándorlás terén

„Nem vagyunk egy elvándorló ország, ám kétségtelen, az esély megvan rá, hogy az legyünk” – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Melegh Attila, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa. A tíz ország közös migrációs kutatását szervező Seemig-projekt hazai vezetője szerint az elvándorlás dinamikája ugyan nő, „ám ehhez hozzátartozik, hogy rendkívül alacsony szintről indult, s a térségben még ma is igen alacsonynak számít, ha a tartós elköltözést vesszük alapul”. A szakértő kiemelte, több okból is rendkívül nehéz vizsgálni, mérni ezt a területet, elég csak arra gondolni, az állam ma már „nem látja”, ha átlépjük a határt.

Ráéreztek a pillanat ízére

Az adóelkerülés elleni harc és az európai energiapiac versenyképességének javítása dominálja a ma kezdődő EU-csúcsot. Az uniós állam- és kormányfők viszonylag rövid idő, háromórányi tárgyalás alatt akarnak megegyezni politikai irányokban e két fajsúlyos témában. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább