Cikkajánló – 2013. május 22.

Kitört a nők lázadása

Ismét tüntettek a nők a családon belüli erőszakkal kapcsolatos törvénytervezete, illetve Lázár János kijelentései miatt. Egyebek között azt kifogásolták, hogy az erőszak tényállását az együttéléshez kötné a kormány, és továbbra sem szankcionálnák a pszichés erőszakot és a gazdasági kizsákmányolást. A parlamentben Szabó Tímea független képviselő kijelentette, a jogszabálytervezet egy átverés, ami nem segít a bántalmazottaknak. (Népszava)

Varga-csomag: sokat veszít az egészségügy

Összesen újabb 7 milliárd forintot vonna el az Orbán-kormány az egészségügytől a néhány hete kilátásba helyezett megszorítással – értesült a Népszava. Mint ismert, a minisztériumoknak péntekig kell felosztaniuk a tárcákat terhelő költségvetési zárolás összegét az egyes területeik között.

Unortodox jegybanki élénkítés

Fél év alatt alapvetően megváltozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) véleménye a bankadóval, illetve a hazai pénzintézetek hitelezési aktivitásával kapcsolatban. Míg a korábbi jegybanki vezetés alatt publikált előző, tavaly novemberi stabilitási jelentésben az MNB szakértői úgy vélekedtek, a pénzügyi szektor adóterhelése olyan mértékű, hogy a hitelezés 2015-ig gyakorlatilag befagy a mai szinten, addig a most már Matolcsy György irányította MNB-nél azt gondolják, inkább a bankok közti lanyha verseny okolható azért, hogy évek óta zsugorodik a vállalati és a lakossági hitelállomány. (Népszabadság)

Pofára ejtett alkotmányosság

Érdemi vizsgálat nélkül átment az Alkotmánybíróságon (Ab) az alaptörvény európai aggályok özönét kiváltó, ám itthon is vitatott negyedik módosítása, amely az Ab hatáskörét is szűkítette. Nemcsak a kisebbségben maradt, “radikális alkotmányvédőként” elhíresült tagok, hanem a fideszes kinevezett Stumpf István is kifejezte nem tetszését a határozattal szemben. (Népszava)

Sereghajtók vagyunk az elvándorlás terén

„Nem vagyunk egy elvándorló ország, ám kétségtelen, az esély megvan rá, hogy az legyünk” – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Melegh Attila, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa. A tíz ország közös migrációs kutatását szervező Seemig-projekt hazai vezetője szerint az elvándorlás dinamikája ugyan nő, „ám ehhez hozzátartozik, hogy rendkívül alacsony szintről indult, s a térségben még ma is igen alacsonynak számít, ha a tartós elköltözést vesszük alapul”. A szakértő kiemelte, több okból is rendkívül nehéz vizsgálni, mérni ezt a területet, elég csak arra gondolni, az állam ma már „nem látja”, ha átlépjük a határt.

Ráéreztek a pillanat ízére

Az adóelkerülés elleni harc és az európai energiapiac versenyképességének javítása dominálja a ma kezdődő EU-csúcsot. Az uniós állam- és kormányfők viszonylag rövid idő, háromórányi tárgyalás alatt akarnak megegyezni politikai irányokban e két fajsúlyos témában. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a