Cikkajánló – 2013. május 21.

Mesterházy mögött a balos szakszervezetek

Egyértelműen Mesterházy Attila mellett teszik le a voksukat Bajnai Gordonnal szemben az egyesülésre készülő baloldali szakszervezeti konföderációk – derül ki a Magyar Nemzet megkeresésére név nélkül nyilatkozó érdekvédők szavaiból.

Hoffmann Rózsa elkopott?

Nem támogatjuk, de tudomásul vettük, hogy a kormány felállította a Magyar Pedagógus Kart (MPK) – nyilatkozta a Népszabadságnak Galló Istvánné. A Pedagógus Szakszervezet elnöke hangsúlyozta: hiába tiltakozott a szakszervezet a minden pedagógust kötelezően tömörítő testület megalakítása ellen, ehhez a kormány eltántoríthatatlanul ragaszkodott. Hozzátette, a tudomásulvétel nem jelent egyet azzal, hogy támogatják is a testület felállítását.                                                                                                                                                 

A recesszión túl – a növekedésen innen

A magyar GDP 2013. I. negyedévében 0,7 százalékkal emelkedett 2012 utolsó negyedévéhez képest, s ezzel technikai értelemben véget ért a recesszió. Sőt, mivel a KSH egyidejűleg felülvizsgálta a korábbi negyedévek adatait, ez már 2012 III. negyedévében bekövetkezett. (Népszava)

Rezsicsökkentés: Vennék a kalapjukat a külföldi szolgáltatók?

Egyes külföldi közműszolgáltatók tulajdonosai felkínálnák hazai érdekeltségeiket az államnak, ha valóra válik a kormány elképzelése, miszerint újabb tíz-, de akár harmincszázalékos rezsicsökkentésre is sor kerülhet. Erről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nyilatkozott. (Népszabadság)

Elveszik a rokkantak támogatását is?

Eddig fogyatékossági támogatást kapott a Népszava egyik nyugdíjaskorú olvasója, ám ebben a hónapban a pénzt már szociális támogatásként hozta neki a postás. A mozgásszervi problémával küzdő férfi szerette volna megtudni, mi ennek a változásnak az oka.

Milliókkal venne harmatos ellenfeleket magának a Fidesz

Minden eddiginél nagyvonalúbban támogatná a kormány a parlamenti választáson induló jelölteket és pártokat – egyebek mellett ez is kiolvasható a kampányköltségek átláthatóvá tételéről szóló, szombaton szokás szerint egyéni képviselői indítványként, tehát minden előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvényjavaslatból. Hiszen jövőre akár hússzor annyi pénzt kaphatnak majd a kampánykiadások támogatása címén a jelöltek és a jelölő szervezetek, mint korábban. (Népszabadság, Népszava)

Kedden döntés születhet az alaptörvény negyedik módosításáról

Lejár a harminc napos határidő, ezért az alkotmánybíráknak állást kell foglalniuk arról az ombudsmani beadványról, amely szerint az alaptörvény negyedik módosítása több okból is közjogilag érvénytelennek tekintendő. (Népszabadság)

Kiterjesztetnék a béremelést

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete szerint elengedhetetlen, hogy az egészségügyben megvalósuló bérfejlesztést a szociális ágazatra is kiterjesszék, mivel az abban dolgozók átlagos nettó fizetése pótlékokkal 70-90 ezer forint. (Magyar Hírlap)

Egyenlők és egyenlőbbek az unióban

Következetlen módon használja az Európai Bizottság a túlzottdeficit-eljárás intézményét – derül ki az unió statisztikai hivatalának adataiból. Eszerint akkor is megszüntettek eljárásokat, amikor a feltételeknek nem felelt meg egy adott tagállam, ugyanakkor a megszabott határ felett eladósodott országok esetében nem indult eljárás. A bizottság hazai képviselete tagadja, hogy kettős mércét alkalmaznának. (Magyar Nemzet)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és