Cikkajánló – 2013. május 17.

Orbán: béremelés a háziorvosoknak és a tanároknak

A háziorvosok és a tanárok bérének megemelését, valamint egy népesedési program elindítását említette a következő időszak feladatai között Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő a rádióinterjúban a szerdán közzétett GDP-adatokat úgy kommentálta: minden a kabinet tervei szerint halad, a magyaroknak sikerült elhárítaniuk a 2012-es európai válsághullámot, Magyarország már az egész világ szerint jobban teljesít, ám még nem elég jól. Jól ugyanis majd akkor teljesít, ha mindenki, aki munkából akar megélni, talál a képességeinek megfelelő állást, és tisztességes körülményeket képes biztosítani magának és családjának – mondta. (Magyar Hírlap)                        

Vizsgálja az EB a röghöz kötést

Nem tűnik megoldottnak az ügy, az Európai Bizottság továbbra is vizsgálja a kérdést – mondta a hallgatói szerződésekről a Népszabadságnak Andor László, foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás ügyében illetékes uniós biztos. Az Európai Bizottság foglalkoztatáspolitikai főigazgatósága a nyári szünet előtt fejezi be a röghöz kötés szabályozásának vizsgálatát.

Adóztatásban az élen járunk

Magyarországon a legmagasabb a mobilszolgáltatások adótartalma – állítja egy, az EU mind a 27 országában valamint Szerbiában elvégzett felmérés: az átlagos percdíjak negyven százalékát tették ki az állami elvonások 2012-ben. Idén ez az adat már csak 35 százalékra jön ki, jósolják a tanulmányt készítő AT Kearney tanácsadó cég munkatársai, ezzel az értékkel pedig már visszaszorulnánk a második helyre, a másik rekorder, Görögország mögé. (Népszabadság)

Minden ötödik magyar szegény

Jelentős mértékben nőtt 2009 és 2012 között a magyar népesség körében a relatív jövedelmi szegénységben élők aránya: a 2012-es szegénységi ráta értéke meghaladta a kilencvenes évek óta mért eddigi legmagasabb, 1996-ban rögzített értéket is. Tavaly a szegénységi küszöb értékét Magyarországon havi 66 ezer forintban határozták meg: 2012-ben a teljes népesség 17 százaléka élt ennél kevesebb jövedelemből. (Népszabadság)

Mi növekedünk, Európa hanyatlik?

A korábbiaknál jobb gazdasági adatok megszólalásra ösztönzik a kormány és a jegybank embereit. Matolcsy György megújítván a jegybank eddigi kommunikációs stratégiáját, már nem a Monetáris Tanács havi rendszerességgel megtartott üléseit követően beszél a pénzpiac aktuális helyzetéről és a belátható jövőről – miként elődei ezt tették -, hanem ehelyett országjáró körútján szól a makrogazdaság állapotáról. (Népszava)

Csak a póráz miatt nem vágják ki Magyarországot az EU-ból

Mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de az Európai Unióból való kizárást nem érdemes kilátásba helyezni, mert ha az megtörténik, akkor az unió közössége nem tud befolyást gyakorolni a magyarországi folyamatokra – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és