Cikkajánló – 2013. május 16.

Bizonytalan béremelés

A Magyar Pedagógus Kar létrehozására nincs társadalmi igény, mégis úgy tűnik, azt kapják a tanárok életpályamodell helyett. A pedagógusok „anyagi megbecsülése mellett több új intézkedés is szóba került a kormányülésen, az egyik legfontosabb a Magyar Pedagógus Kar” – közölte tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón Giró-Szász András. Nos, míg a kar felállításával kapcsolatban a kabinet be is nyújtotta a törvénytervezetet, addig az anyagi megbecsülés kifejezését, vagyis az életpályamodell bevezetését egyelőre, úgy tűnik, elhalasztja. (Népszabadság)

Küzdés van, nem haladás

A kormányt nem zavarják a száraz tények. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2013. első negyedévében 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ugyancsak szerdán tette közzé a KSH az idén márciusi ipari termelési adatot, amely 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. (Népszava, Magyar Hírlap)

Kiborultak a rektorok: Még a tavalyi normatívát sem utalta át az állam

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a felsőoktatási intézmények múlt évi normatív támogatásainak elszámolásából hiányzó források, valamint az állam által ígért 58 milliárd forint támogatás átutalását sürgeti, mert álláspontjuk szerint e nélkül nem tud tovább működni a hazai felsőoktatás. (Népszava)                        

Orbán Viktor legyőzhető és legyőzendő

Bajnai Gordon szerint annak kell vezetni az ellenzéki összefogást, annak kell miniszterelnök-jelöltnek lenni, aki legalább három kritériumnak megfelel: képes összefogni egy nagyon széles választói csoportot, kihívója lehet Orbán Viktornak, s garanciát jelent a jó kormányzásra. A volt kormányfő, az Együtt-PM vezetője úgy véli, Magyarországon milliók tanulják meg ezekben az években, hogy jólétünk a szabadságunkból származik – az a kormány ugyanis, amelyik bármit megtehet, bármit el is vehet. (Népszava, MNO)

A Human Rights Watch kemény megállapításai Magyarországról

A kormány által 2010 óta alkalmazott módszeres jogszabály-módosítások gyengítik a hatalom ellenőrizhetőségét, beavatkoznak a médiaszabadságba és aláássák az emberi jogok által nyújtott védelmet Magyarországon – állítja a Human Rights Watch legfrissebb jelentésében. (Népszabadság)

Halálos járvány a magyar kórházakban

Egyik évről a másikra két és félszeresére nőtt a súlyos bélfertőzések száma a hazai kórházakban. 2012-ben már több mint ezren haltak bele a kórba. Ennek pontos okát nem tudják, de a vizesblokkok lepusztultsága nem segít a helyzeten. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a