Cikkajánló – 2013. május 16.

Bizonytalan béremelés

A Magyar Pedagógus Kar létrehozására nincs társadalmi igény, mégis úgy tűnik, azt kapják a tanárok életpályamodell helyett. A pedagógusok „anyagi megbecsülése mellett több új intézkedés is szóba került a kormányülésen, az egyik legfontosabb a Magyar Pedagógus Kar” – közölte tegnap a kormányszóvivői tájékoztatón Giró-Szász András. Nos, míg a kar felállításával kapcsolatban a kabinet be is nyújtotta a törvénytervezetet, addig az anyagi megbecsülés kifejezését, vagyis az életpályamodell bevezetését egyelőre, úgy tűnik, elhalasztja. (Népszabadság)

Küzdés van, nem haladás

A kormányt nem zavarják a száraz tények. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2013. első negyedévében 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ugyancsak szerdán tette közzé a KSH az idén márciusi ipari termelési adatot, amely 2,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. (Népszava, Magyar Hírlap)

Kiborultak a rektorok: Még a tavalyi normatívát sem utalta át az állam

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a felsőoktatási intézmények múlt évi normatív támogatásainak elszámolásából hiányzó források, valamint az állam által ígért 58 milliárd forint támogatás átutalását sürgeti, mert álláspontjuk szerint e nélkül nem tud tovább működni a hazai felsőoktatás. (Népszava)                        

Orbán Viktor legyőzhető és legyőzendő

Bajnai Gordon szerint annak kell vezetni az ellenzéki összefogást, annak kell miniszterelnök-jelöltnek lenni, aki legalább három kritériumnak megfelel: képes összefogni egy nagyon széles választói csoportot, kihívója lehet Orbán Viktornak, s garanciát jelent a jó kormányzásra. A volt kormányfő, az Együtt-PM vezetője úgy véli, Magyarországon milliók tanulják meg ezekben az években, hogy jólétünk a szabadságunkból származik – az a kormány ugyanis, amelyik bármit megtehet, bármit el is vehet. (Népszava, MNO)

A Human Rights Watch kemény megállapításai Magyarországról

A kormány által 2010 óta alkalmazott módszeres jogszabály-módosítások gyengítik a hatalom ellenőrizhetőségét, beavatkoznak a médiaszabadságba és aláássák az emberi jogok által nyújtott védelmet Magyarországon – állítja a Human Rights Watch legfrissebb jelentésében. (Népszabadság)

Halálos járvány a magyar kórházakban

Egyik évről a másikra két és félszeresére nőtt a súlyos bélfertőzések száma a hazai kórházakban. 2012-ben már több mint ezren haltak bele a kórba. Ennek pontos okát nem tudják, de a vizesblokkok lepusztultsága nem segít a helyzeten. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és