Cikkajánló – 2013. május 13.

2013. május 13.

Ombudsman: a kormánypártok kiszolgáltatottá tették a médiumokat

Legalább részben orvosolhatná az Alkotmánybíróság a sajtótermékek médiatanács általi, kontrollálatlan bírságolhatósága miatti aggályokat – az alapvető jogok biztosának beadványa nyomán. Szabó Máté ombudsman ugyanis a médiatörvény újabb rendelkezésének megsemmisítését kérte a testülettől a hét végén. (Népszava)

Orbán: „szabadságharcosok vagyunk”

A magyarok alapvetően szabadságharcosok, erőteljes nemzeti érzelmekkel; ezt hazafiasságnak is lehet nevezni – mondta a SIC Notícias nevű portugál hírtelevíziónak nyilatkozva Orbán Viktor. (Magyar Hírlap)

Varga Mihály: a kormány akár adóemelésre is hajlandó 2014-ben

A 2014-es év lehet az igazi kérdés, hiszen 2013-ban minimális intézkedéssel megvalósulhat a 3 százalék alatti hiány, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Lényeg című műsorában. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Új Munka törvénykönyve: a munkáltatók rajonganak az új fegyelmi szabályokért

Vegyesek a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyve (Mt.) alkalmazásának eddigi tapasztalatai: bizonytalanságot okoz többek között a fizetett szabadságok szabályozása, míg a jognyilatkozatok utólagos jóváhagyásának lehetőségét kedvezően fogadták a munkaadók. (Népszava)

 

2013. május 11.                           

Jutalomként hirdetett járandóság

A KLIK közleményben számolt be arról, hogy pedagógusnapon Erzsébet-utalványokat kapnak a pedagógusok. „Idén átmeneti megoldásként, az egységes munkáltatói szabályozók elkészültéig a költségvetésben rendelkezésre álló éves keret (5,5 milliárd forint) 2/3 részét kapják meg Erzsébet-utalványban azok, akiknek tavaly is volt ilyen juttatásuk, 1/3-át pedig az előző évben ilyen juttatásban nem részesült pedagógusok között osztják szét” – olvasható a közleményben. Hogy pontosan ki mennyit kap, az még nem teljesen világos, ugyanis a kormány a következő ülésén dönt majd a részletekről. (Népszabadság)

Elemzői reakciók a Varga-csomagra: Az üzenet világos

„Hoztam is, meg nem is” érzése van Tóth Gergelynek a pénteken bejelentett első Varga-csomaggal kapcsolatban. A Buda-Cash vezető elemzője a Népszabadságnak elmondta: túl nagy jelentőséget tulajdonít a kormány annak, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárásból, s ezért minden áldozatra hajlandó.

Nyugdíjas számháború

Értelmezhetetlen a közszféra, s azon belül is az egészségügy nyugdíjas korú dolgozóinak helyzete, miután nemcsak a továbbfoglalkoztatás feltételei bizonytalanok, de tisztázatlan az is, hogy végül is hányan esnek ki a betegellátásból. Az orvosi kamara elnöke szerint botrányos volt az ügymenet, s a kormány nincs tisztában a kialakult helyzet súlyával. Az biztos: egyetlen orvos vagy ápoló távozását is megérzi a betegellátás. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az