Cikkajánló – 2013. május 10.

Újabb megszorítások jönnek

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is meglesz a magja csomagja. A kormány ugyanis meggondolta magát: eleget tesz Brüsszel kérésének, és végrehajtja a költségvetési kiigazítást. A Fidesz azonban ragaszkodik a szabadságharcos retorikához: nem vonják vissza a rezsicsökkentést. Az Európai Bizottság (EB) azonban ilyet nem is kért, csupán fenntartható költségvetési tervezést. Szakértők szerint elképzelhető, hogy a kormány emeli a tranzakciós illeték kulcsát. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

“Büntetik” a foglalkoztatásban a gyermekvállalást

A kismamák felének a GYES, GYED lejártával munkakereséssel kell kezdeni a munkaerő-piaci reintegrációját. A magas iskolai végzettség sokkal inkább valószínűsíti, hogy egy anyukának van lehetősége visszatérni a régi munkahelyére. A kisgyermekes anyák 20 százalékát sem tudják Magyarországon foglalkoztatni. (Világgazdaság)

Orbán szerint sok pénzt visznek el a közmunkások

“Ma 98 ezer 431-gyel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor, a mai napon közmunkán 201 ezer 721 ember vett részt” – próbált kedvező képet festeni a foglalkoztatásról Orbán Viktor kedden, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének kerekasztal-beszélgetésén. (Népszava)

Kiderült: A szegényeknek még kevesebb pénzük lett az Orbán-kormány alatt

A legfelső jövedelmi tized (decilis) részesedése nőtt az összes jövedelemből, miközben a legalsó tizedé csökkent az elmúlt években. A Gini-index jelentősen emelkedett, ami a társadalmi rétegek közötti egyenlőtlenség növekedését mutatja, derül ki a Tárki kutatásából. (Világgazdaság)

Nincs tömeges magyar kivándorlás

Az uniós csatlakozás utáni években megnőtt mind a munkavállalási, mind a tanulási célú migráció, ennek ellenére korántsem beszélhetünk új magyar exodusról, hiába sugallja ezt a közbeszéd és a média – áll a Tárki jelentésében. A kivándorlás a régiós átlag alatt van, a munkavállalási célú migráció legkedveltebb célpontjai a rendszerváltás óta Ausztria és Németország. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk