Cikkajánló – 2013. május 10.

Újabb megszorítások jönnek

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is meglesz a magja csomagja. A kormány ugyanis meggondolta magát: eleget tesz Brüsszel kérésének, és végrehajtja a költségvetési kiigazítást. A Fidesz azonban ragaszkodik a szabadságharcos retorikához: nem vonják vissza a rezsicsökkentést. Az Európai Bizottság (EB) azonban ilyet nem is kért, csupán fenntartható költségvetési tervezést. Szakértők szerint elképzelhető, hogy a kormány emeli a tranzakciós illeték kulcsát. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

“Büntetik” a foglalkoztatásban a gyermekvállalást

A kismamák felének a GYES, GYED lejártával munkakereséssel kell kezdeni a munkaerő-piaci reintegrációját. A magas iskolai végzettség sokkal inkább valószínűsíti, hogy egy anyukának van lehetősége visszatérni a régi munkahelyére. A kisgyermekes anyák 20 százalékát sem tudják Magyarországon foglalkoztatni. (Világgazdaság)

Orbán szerint sok pénzt visznek el a közmunkások

“Ma 98 ezer 431-gyel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor, a mai napon közmunkán 201 ezer 721 ember vett részt” – próbált kedvező képet festeni a foglalkoztatásról Orbán Viktor kedden, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének kerekasztal-beszélgetésén. (Népszava)

Kiderült: A szegényeknek még kevesebb pénzük lett az Orbán-kormány alatt

A legfelső jövedelmi tized (decilis) részesedése nőtt az összes jövedelemből, miközben a legalsó tizedé csökkent az elmúlt években. A Gini-index jelentősen emelkedett, ami a társadalmi rétegek közötti egyenlőtlenség növekedését mutatja, derül ki a Tárki kutatásából. (Világgazdaság)

Nincs tömeges magyar kivándorlás

Az uniós csatlakozás utáni években megnőtt mind a munkavállalási, mind a tanulási célú migráció, ennek ellenére korántsem beszélhetünk új magyar exodusról, hiába sugallja ezt a közbeszéd és a média – áll a Tárki jelentésében. A kivándorlás a régiós átlag alatt van, a munkavállalási célú migráció legkedveltebb célpontjai a rendszerváltás óta Ausztria és Németország. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és