Cikkajánló – 2013. május 2.

Egységbe tömörül három szakszervezet

Egységes szakszervezeti konföderációt hoz létre három érdekvédelmi szövetség az év végéig – ezt a Városligeti fasorból induló felvonulás után tartott nagygyűlésen jelentette be május elsején a három tömörülés vezetője. (Népszava, Népszabadság)

Összefogás

Harcra készülnek a szakszervezetek. Elégedetlenek mind a munkatörvénykönyvvel, mind az érdekérvényesítéssel.  Gaskó István a Liga és Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a HírTv Rájátszás vendége volt. (MNO)

Kibővítenék az ellenzéki összefogást

Útonálló, tolvaj kormánynak nevezete az Orbán-kabinetet a szocialisták városligeti majálisán Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbán Viktor rosszabbul teljesít, nem a közérdeket szolgálja, hanem kormánya, illetve a fideszes klientúra mohóságát elégíti ki. Mesterházy újabb ellenzéki szervezeteknek ajánlott szövetséget, de Gyurcsány Ferenc is minél szélesebb körű összefogást sürgetett, Bajnai Gordon pedig szakszerű kormányzást ígért. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Kiút: munkahely fiataljainknak

A pénzügyi és gazdasági válság a vártnál jóval tovább tart, és társadalmi következményei is rendkívül súlyosak. Az állástalanok száma minden eddiginél magasabb, a recesszió, a munkanélküliség és a gazdasági stagnálás pedig szociális vészhelyzetet idézett elő. Mindezek együttesen egész Európában rombolóan hatottak a politikai és gazdasági rendszerekbe vetett bizalomra. A nemzeti kormányok és az EU legfontosabb feladata ma ennek a bizalomnak a helyreállítása. Andor László EU biztos írása a Népszabadság Vélemény rovatában.

Továbbra is csak részben szabad a magyar sajtó

A Freedom House tavaly, a 2011-es adatai alapján minősítette le a magyar sajtóviszonyokat a „szabadból” a „részben szabad” csoportba. Ott is maradtunk. (Népszabadság)

Mit adott az EU?

Elvesztegetett, vagy eredményeket hozó kilenc év telt el az uniós csatlakozásunk óta? A válaszok igencsak tükrözik az ország, a társadalom megosztottságát, viszont a tények az előnyök mellett figyelmeztetnek is. Az elköltött euró milliárdok ellenére gazdaságunk teljesítménye alig különbözik a belépési értékektől. Az unióra mutogatni emiatt fölösleges, ennek oka főként az országhatáron belüli bajainkban keresendő. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv tervezet kapcsán. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit

Brüsszelből üzenjük

Beszámoló az ETUC Végrehajtó Bizottságának 2022. június 22-23-i üléséről Hosszú idő után ismét személyes jelenlét mellett zajlott az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsági ülése Brüsszelben. A Bizottság sok minden