Mit kíván a magyar dolgozó.

Májusi 12 pont – A május elsejei demonstráció kapcsán megfogalmazott követelések.

Májusi 12 pont

Mi, a magyar munkavállalók érdekképviseletei az alábbiakat követeljük Magyarország kormányától.

 

1. Kívánjuk a munka szabadságát, új Munka törvénykönyvet.
 A Parlament olyan törvényeket alkosson, amelyek biztonságot, megélhetést, kiszámítható jövőt és foglalkoztatást garantálnak a dolgozóknak.

2. Valódi párbeszédet, felelős, nyilvános törvényhozási munkát BudaPesten.
 Elég volt a titkosan készült egyéni képviselői indítványokban vagy salátatörvényekben elrejtett, senkivel nem egyeztetett, a munkavállalók milliót hátrányosan érintõ döntésekből!

3. Teljes körű, rendszeres konzultációt a szakszervezetekkel. 
Egy kormány se tehesse meg, hogy legitim érdekképviseleteket kizárjon a konzultációkból. Elég a színlelt tárgyalásokból!

4. Törvény előtti egyenlőséget: korlátozás nélküli sztrájkjogot.
 A sztrájktörvény olyan módosítását akarjuk, ami minden munkavállalónak és szakszervezeteiknek biztosítja alkotmányos joguk tényleges gyakorlását, ha már más eszköz nem marad jogos érdekeik érvényesítésére.

5. Kívánjuk a közszolgálatban dolgozók elismerését, megbecsülését.
 Legyen vége a közszférában dolgozók megfélemlítésének, belátható, megnyugtató, biztató életpályát az orvosoknak, pedagógusok, rendőröknek, a köz valamennyi dolgozójának.

6. Közös teherviselést, igazságos közterheket. 
A tehetőseket segítő egykulcsos adórendszer helyett igazságos közteherviselést és bérrendezést követelünk.

7. Úrbéri viszonyok megszüntetését, a szakszervezeti támogatás tervezhetõvé és átláthatóvá tételét.
 Legyen vége annak, hogy előre eldöntött milliárdos pályázatokkal jutalmazzák azokat, akik kiszolgálói a kormánynak.

8. Képviseletet egyenlőség alapján, az intézmények vezetésében kapjanak helyet a szakemberek.
 Elég a hozzá nem értő, gyakorlattal nem rendelkező, a szakma által nem támogatott intézményi vezetőkből.

9. Ifjúsági garanciát, piacképes szakképzést, nyitott oktatást.
 Az állam adjon tanulási és elhelyezkedési ajánlatot a 25 év alatti munkanélkülieknek. Adják vissza a tanulás és a tanítás szabadságát.

10. Tisztességes és fenntartható nyugdíjrendszert.
 Legyen fontos szempont a nyugdíj megállapításánál a végzett munka egészségkárosító jellege, a családi életet nehezítő, több műszakos munkavégzés, a veszélyes munkakörülmények!

11. A szakszervezetek szabadon bocsátassanak, a pártpolitika engedje szabadon azokat.
 Elítélünk minden olyan magatartást, amely az érdekképviseleteket kormányzati vagy pártkampányok szolgálatába akarja állítani. A szakszervezet nem eladó!

12. Uniót – összefogást.
 Mindenkit, aki a céljainkkal egyetért, várunk sorainkba. Mondjunk együtt nemet a kevesek kiváltságait erősítő, a dolgozókat megnyomorító politikára!

Budapest, 2013. május 1.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk