Cikkajánló – 2013. április 25.

Kétpólusú egység az érdekvédelemben

Egybeolvadhat három szakszervezeti konföderáció. A szándékot május elsején jelentik be, és elképzelhető, hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetesége (MSZOSZ) , a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége év végére egy közös szervezetbe olvad. A lapértesülést megerősítették az érintett szervezetek vezetői, de azt is kijelentették, a részletekről kizárólag a bejelentés után beszélnek. (Népszava)

A Liga taglétszáma a harmadára csökkent

Évek óta parázsló tűzfészekre öntött olajat a Fidesz megosztó politikájával – ennek következménye, hogy a szakszervezetek nagyobbik része, miként azt a Népszabadság elsőként közölte, hosszú tépelődés után eljutott addig a felismerésig, hogy nem halogathatja tovább a megújulást, meg kell kezdeni az egységesülést.

A munkaalapú gazdaság a siker kulcsa

Magyarország sikerének a kulcsa a munkalapú gazdaság – mondta tegnap Orbán Viktor miniszterelnök egy ünnepségen. Kiemelte: egy jó szakma felér egy diplomával, de nem minden diploma ér fel egy jó szakmával. Az elmúlt évtizedek alatt leértékelődött a kétkezi munka, az iskolarendszer egyre távolabb került a gazdaság igényeitől. Rámutatott, a szakképzést össze kell hangolni a gazdaság igényeivel, helyre kell állítani a kétkezi munka becsületét. „Nem jutunk ki a kátyúból valódi, értékteremtő munka nélkül. Nincs olyan technológia, tudományos, technikai fejlettség, olyan pénzügyi trükk és manőver, ami kiváltaná a munkát és a termelést” – mutatott rá a kormányfő. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a szakképzésben van hazánk kitörési pontja. (Magyar Hírlap)

Diákokon segíthet a söralátét

Évről évre több tízezer fiatal vállal munkát nyáron vagy felsőfokú tanulmányának időszaka alatt – a diákmunkával szerzett összegek bevallásának egyik legegyszerűbb módszere a söralátétnek becézett irat kitöltése. Az egyoldalas adóügyi dokumentum az egy munkaadónál dolgozók és a családi kedvezményről időben intézkedő szülők dolgát is megkönnyíti. (Magyar Nemzet)

Több ezren dolgoznának majd tovább

Néhány válasz már visszaérkezett a kórházakba az egészségügyi továbbfoglalkoztatási igények kapcsán – tudatta a minap Szócska Miklós. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség nemrég hivatalba lépett elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, a kórházakba valóban megérkezett azok névsora, akiknél a szaktárca jóváhagyta a továbbfoglalkoztatást, elutasító dokumentumot azonban egyelőre nem kaptak. A szakállamtitkárság az ügyben videoüzenetet tett közzé, melyben Szócska elmondja, nem igaz a hír, miszerint az egyik egészségügyi intézménybe százötven dolgozóból csak kettőnek érkezett pozitívan elbírált kérelem. A helyes megfogalmazás, hogy már ketten megkapták a választ, tehát elindult a tájékoztatási folyamat, ami időigényes, mivel kétezer-hétszáz igénylésről kell dönteni. (Magyar Hírlap)

Megcáfolt konvergenciaprogramok

Magyarország jobban teljesít – állítja a kormány azokban a brossúrákban, amelyeket a napokban juttat el a lakosságnak. A Kormányzati Információs Központ kiadványa szerint hazánk az elmúlt években megújult, s Magyarország nem csak a 2010 előtti időszakhoz, de Európa számos országához viszonyítva is jobb teljesítményre képes. Szakértők szerint ugyanakkor komoly ellentmondás feszül a kormány állítása és tervei között. (Népszava)

A családi adókedvezmény kibővítéséről egyeztetnek

Csaknem negyedmillió alacsony jövedelmű, többgyermekes családnak segítene a KDNP javaslata, amely szerint a járulékra is kiterjesztenék az adókedvezményt. A jelenlegi szabályozásnak köszönhetően eddig 292 milliárd forintnyi adókedvezményt vehettek volna igénybe az érintettek, ám az alacsony jövedelmük miatt csak 180 milliárdot sikerült valóban kihasználnia a lakosságnak. (Magyar Nemzet)

Értünk aggódnak, nem ellenünk

Indítsák el a monitoring eljárást Magyarország ügyében – javasolja az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének szakbizottsága. Mindez azt jelenti, hogy néhány héten belül nem csak az Európai Parlament, az Európai Bizottság, valamint az ET Velencei Bizottsága fejezi ki súlyos aggályait a magyarországi folyamatokkal kapcsolatban, de maga a 47 országot tömörítő nemzetközi szervezet is megfigyelés alá vonja Magyarországot. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.