Cikkajánló – 2013. április 23.

A hallgatói szerződésekről dönt ma az országgyűlés

A felsőoktatási törvény módosításáról, így a hallgatói szerződésekről nyit vitát kedden a parlament. Szó lesz a köznevelési törvény módosításáról is, és megvitatják azt a kormányjavaslatot, amely nem az öregséginyugdíj-minimumhoz igazítaná, hanem konkrét összegben határozná meg a fogyatékossági támogatást, amelyet később a nyugdíjakkal egyszerre emelnének. (Magyar Hírlap)

Teljes a nyugdíjkáosz

Csak egyfajta zavarkeltés van – próbálja nyugtatni a kedélyeket Szócska Miklós. A zavar a kormány hiányos felmentési listájával keletkezett. Szerinte az egészségügyben szinte minden esetben indokolt a nyugdíjkorhatárt betöltő dolgozók továbbfoglalkoztatása, a munkáltatók ennek megfelelően járnak el. Hozzátette, az intézkedést előkészítették, az érintetteket pedig folyamatosan értesítik a döntésről. (Népszabadság)

Csillagtalan május elseje

Hatályba léphet április 30-án – az eddigi tényállás megszűnésekor – az önkényuralmi jelképek tilalmának új formája, így vélhetően május elsején nem nyílik lehetőség a vörös csillag nyilvános viselésére. Hiába fogadta el a kormányoldal az új szabályozást, annak alkotmányossága továbbra is kérdéses. (Népszava)

Erre még soha nem volt példa Magyarország történetében

A monetáris tanács 25 bázisponttal újabb történelmi mélypontra, 4,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. (MNO)

Brüsszel szerint is hoztuk a hiánycélt

Ahogy az várható volt, az Eurostat elfogadta a magyar adatszolgáltatóktól kapott jelentést az államháztartási hiány 2012-es alakulásáról. A deficit – az első olvasatban – a hazai össztermék (GDP) 1,9 százaléka lett, ezzel sorozatban a harmadik évben maradt a követelményként megfogalmazott 3 százalék alatt. (Népszabadság)

Barroso: Európa nem bír több megszorítást

Európa elérkezett politikai tűrőképességének határára a gazdasági megszorításokat illetően – jelentette be egy brüsszeli konferencián José Manuel Barroso. A legutóbbi európai statisztikai adatok ugyanakkor azt mutatják, a takarékosságot leginkább megelégelő perifériákon tovább növekedett az eladósodottság. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk