Cikkajánló – 2013. április 22.

A megszorítás nem segít

Fiatalok nehézségei – Átfogó foglalkoztatáspolitikai programokat sürget az Európai Unió

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szakemberei megsebzett generációnak nevezték el a fiatal munkavállalók kilátástalan helyzetben lévő csoportját. Őket a fejlett gazdaságokban az egyre növekvő inaktivitás, a bizonytalan munkahelyek, az állástalanság, a még fejlődő országokban pedig az veszélyezteti, hogy még akkor is elszegényednek, ha van hol dolgozniuk. (Népszabadság)

Minden áron munkahelyeket kell teremteni

Az IMF/Világbank tavaszi ülésszakán az IMF politikai döntéshozó testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) a gazdasági növekedés ösztönzésére és a munkahelyteremtésre összpontosító politikai célokat tűzött a valutaalap elé. (MNO)

Elveszett generáció

A gazdasági visszaesésen kívül a megszűnő szakmák, a nyugdíjkorhatár emelkedése és a technikai fejlődés is sújtja a fiatalokat: magas munkanélküliségi rátájuk Európa-szerte gondot okoz. Magyarország pedig még az uniós foglalkoztatási szinttől is elmarad. A probléma gyökere az oktatás. (Népszabadság)

Soha ennyien a gyűlölet ellen

Hiába tiltotta be másodszor is – Orbán Viktor közbenjárására – a rendőrség a Nemzeti Érzelmű Motorosok fővárosi felvonulását a holokauszt mintegy 600 ezer magyarországi áldozatára emlékező Élet Menete napján, a korábban “Adj gázt!” elnevezéssel demonstrációt szervező, majd azt “tavaszi évadnyitóvá” átkeresztelő szélsőségesek rendőri felvezetéssel vonulhattak át a belvároson. (Népszava)

Békés menetelés Budapesten

A Margit híd pesti hídfőjétől indult el vasárnap az Élet menete felvonulása a fővárosban, amellyel a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek. A rendezvényen komolyabb rendbontás nem történt. (Magyar Hírlap)

MSZP: csökken is a rezsi, meg nem is

A távhőárakban sok esetben nem érvényesült a tízszázalékos rezsicsökkentés, sőt a fővárosi lakásszövetkezetekben élőknek többet kell fizetniük a távfűtésért, mint a rezsicsökkentés meghirdetése előtt – mutatott rá Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Varga: Kivívtuk az IMF elismerését

Pozitívan fogadták az IMF-nél azt, hogy rendkívül kedvező a magyar államháztartás egyensúlya – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter az IMF képviselői mellett svájci partnerével is találkozott Washingtonban. (Magyar Hírlap)

Mire mennek Együtt?

Háttéralkuk, rossz kompromisszumok, parttalan viták, cselekvésképtelenség, állandó politikai válság. Személyi és szervezeti innováció nélkül könnyen erről szólhat egy újabb baloldali kormányzás. (MNO)

Új pártot alapított Bokros Lajos

Modern Magyarország Mozgalom párt (MoMa) néven új párt alapítását jelentette be Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, európai parlamenti képviselő vasárnap Budapesten. (Népszava, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk