Cikkajánló – 2013. április 10.

Bedönthetik az ellátórendszereket

Alig több mint 3000 nyugdíjast szeretnének megtartani a minisztériumok a közszféra új nyugdíjszabályainak életbe lépése nyomán – tudta meg a Világgazdaság. A legtöbb egyéni mentességi kérelmet, több mint 2500-at az intézkedésekkel leginkább sújtott oktatás és egészségügy területét irányító Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbította a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak. (Népszava)

Már lehet pályázni a minimálbér-emelési támogatásra

A nehéz helyzetben lévő ágazatokban működő munkáltatók már benyújthatják kérelmüket a munkaügyi központokhoz minimálbér-emelési támogatásra, közölte Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A kormány 10 milliárd forintot különített el a célra. A kormány és a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) részt vevő érdekképviseletek között tavaly év végén létrejött megállapodása alapján 11, nehéz helyzetben lévő ágazatban igényelhetnek a cégek támogatást az idei első fél évre. A támogatás nagyjából 260 ezer embert érint ezekben az ágazatokban. (Magyar Hírlap)

Szabad és erős sajtó kell

Erős demokráciához erős sajtóra van szükség – mondta tegnap a Szabad Sajtó-díjak átadásakor Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője erről beszélt azon a konferencián is, amelyen a párt médiaszabályozási koncepciójáról tanácskozott a szakma. Mesterházy mind a két rendezvényen kijelentette, hogy amíg a Fidesz-kormány a média minden szegmensére a propagandagépezet részeként tekint, a szocialisták az objektív tájékoztatást tartják a sajtó elsődleges feladatának. (Népszava)

Szuperhatóságot szerveznek Matolcsy alá?

Összevonnák a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet, az így létrejövő szuperhatóságot Matolcsy György vezetheti. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán új alelnököt jelöl az MNB-be a hétfőn lemondó Király Júlia helyére. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Szeptembertől drágul a taxi

Szeptembertől jön az egységes fővárosi taxitarifa, a fővárosi közgyűlés megszavazta az erről szóló rendeletet. A kilométerenkénti díj 280 forint lesz. (Népszabadság)

“Bajnai ne használja politikai eszközként a fiatalokat”

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség azt kéri Bajnai Gordontól, hogy ne használja a külföldön tapasztalatot szerző magyar fiatalokat politikai eszközként a „kormányellenes propagandájában”. (MNO)

Brüsszel már várja a konvergenciatervet

Gőzerővel folyik a Nemzetgazdasági Minisztériumban a konvergencia-program előkészítése, a szaktárca tartja magát az előírt határidőkhöz – jelezte a Népszava érdeklődésére a minisztérium. A kormányzatnak már csak alig egy hete maradt az utolsó simításokra, április 15-ig ugyanis be kell nyújtania a terveket Brüsszelnek.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk