Cikkajánló – 2013. április 9.

Kényszernyugdíj: több ezren még dolgoznának

Összesen több mint háromezer nyugdíjas közalkalmazottat, illetve köztisztviselőt szeretnének mentesíteni a tárcák a kényszernyugdíjazás alól – tudta meg a Világgazdaság. Egyelőre senki sem tudja, mikor és mi alapján dönt a kormány a méltányossági kérelmekről.

Nem lesz sem regisztráció, sem kampánycsend

A parlament hétfőn módosításokkal ismét elfogadta a választási eljárási törvényt, amelynek több pontját – az államfő beadványa nyomán – januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság. (Népszabadság, Népszava)

Alkotmánymódosítás: hol vannak a vádlók bizonyítékai?

A főleg a magyar alkotmány negyedik módosításával foglalkozó, utolsó, ötödik munkadokumentumról tárgyalt hétfőn az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyekkel foglalkozó bizottsága abban az eljárásban, amely az alapjogok magyarországi helyzetét hivatott megvizsgálni. A vitában magyar EP-képviselők is felszólaltak. (MNO)

A taxirendeletről dönthet a főváros

A Fővárosi Közgyűlés keddi rendkívüli ülésén várhatóan megszavazza a taxi rendeletet. Két taxis szakszervezet hétfőn tüntetést szervezett, mert elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy a beterjesztett javaslat új pontja nem fix tarifáról, hanem a maximált hatósági ár emeléséről rendelkezik. Az új szabályozás 2014 közepén lépne hatályba. (Magyar Hírlap, MNO)

Más lesz az iskola szeptembertől

Tegnap óta választhatnak a hittan és az erkölcstan között a jövendő első osztályos tanulók szülei, ugyanis az ország 2260 általános iskolájában megkezdődött a beiratkozási időszak. Rajtuk kívül az ötödik osztályosok szülei is egy nyilatkozat kitöltésével választhatnak az adott intézményben hittanoktatást szervező egyházak közül, ők május 20.-ig, míg az elsősök szülei április 30.-ig dönthetnek. (Népszava, Népszabadság)

Kiszámíthatatlan marad a rendszer

A politikusoknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, miként lehet egy stagnáló, visszaeső gazdaságban értékálló nyugdíjakat garantálni. Esetleg gondolkodhatnak még az évek óta változatlan 28 500 forintos nyugdíjminimum megemelésén – véli Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos tanácsadója. (Népszabadság, Népszava)

Lesz-e kiigazítás a magas hiány miatt?

Az ezévre tervezett államháztartási hiány 56 százaléka teljesült márciusig – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap publikált költségvetési adataiból. Az első negyedévben így 494 milliárd forintos deficit halmozódott fel, ebből márciusban 154,1 milliárd: legutóbb 2005-ben volt ilyen alacsony a márciusi hiány. (Népszava, Világgazdaság)

Orbán: senki sem sértheti az emberi méltóságot

Orbán Viktor kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A Belügyminisztérium közlése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete által tervezett felvonulást. (Magyar Hírlap)

Esélyprogram nélkül nincs támogatás

Komoly támogatásoktól eshetnek el azok az önkormányzatok, amelyek július elsejéig nem készítenek esélyegyenlőségi programot. Elvileg legalábbis. A megvalósítást illetően lehetnek kételyeink. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az