Cikkajánló – 2013. április 9.

Kényszernyugdíj: több ezren még dolgoznának

Összesen több mint háromezer nyugdíjas közalkalmazottat, illetve köztisztviselőt szeretnének mentesíteni a tárcák a kényszernyugdíjazás alól – tudta meg a Világgazdaság. Egyelőre senki sem tudja, mikor és mi alapján dönt a kormány a méltányossági kérelmekről.

Nem lesz sem regisztráció, sem kampánycsend

A parlament hétfőn módosításokkal ismét elfogadta a választási eljárási törvényt, amelynek több pontját – az államfő beadványa nyomán – januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság. (Népszabadság, Népszava)

Alkotmánymódosítás: hol vannak a vádlók bizonyítékai?

A főleg a magyar alkotmány negyedik módosításával foglalkozó, utolsó, ötödik munkadokumentumról tárgyalt hétfőn az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyekkel foglalkozó bizottsága abban az eljárásban, amely az alapjogok magyarországi helyzetét hivatott megvizsgálni. A vitában magyar EP-képviselők is felszólaltak. (MNO)

A taxirendeletről dönthet a főváros

A Fővárosi Közgyűlés keddi rendkívüli ülésén várhatóan megszavazza a taxi rendeletet. Két taxis szakszervezet hétfőn tüntetést szervezett, mert elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy a beterjesztett javaslat új pontja nem fix tarifáról, hanem a maximált hatósági ár emeléséről rendelkezik. Az új szabályozás 2014 közepén lépne hatályba. (Magyar Hírlap, MNO)

Más lesz az iskola szeptembertől

Tegnap óta választhatnak a hittan és az erkölcstan között a jövendő első osztályos tanulók szülei, ugyanis az ország 2260 általános iskolájában megkezdődött a beiratkozási időszak. Rajtuk kívül az ötödik osztályosok szülei is egy nyilatkozat kitöltésével választhatnak az adott intézményben hittanoktatást szervező egyházak közül, ők május 20.-ig, míg az elsősök szülei április 30.-ig dönthetnek. (Népszava, Népszabadság)

Kiszámíthatatlan marad a rendszer

A politikusoknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, miként lehet egy stagnáló, visszaeső gazdaságban értékálló nyugdíjakat garantálni. Esetleg gondolkodhatnak még az évek óta változatlan 28 500 forintos nyugdíjminimum megemelésén – véli Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos tanácsadója. (Népszabadság, Népszava)

Lesz-e kiigazítás a magas hiány miatt?

Az ezévre tervezett államháztartási hiány 56 százaléka teljesült márciusig – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap publikált költségvetési adataiból. Az első negyedévben így 494 milliárd forintos deficit halmozódott fel, ebből márciusban 154,1 milliárd: legutóbb 2005-ben volt ilyen alacsony a márciusi hiány. (Népszava, Világgazdaság)

Orbán: senki sem sértheti az emberi méltóságot

Orbán Viktor kormányfő arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A Belügyminisztérium közlése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság a jogszabályi lehetőségek teljes igénybevételével tiltani fogja a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete által tervezett felvonulást. (Magyar Hírlap)

Esélyprogram nélkül nincs támogatás

Komoly támogatásoktól eshetnek el azok az önkormányzatok, amelyek július elsejéig nem készítenek esélyegyenlőségi programot. Elvileg legalábbis. A megvalósítást illetően lehetnek kételyeink. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és