Cikkajánló – 2013. április 8.

Nyugdíjszámla: kész átverés

Ma szavaz a parlament az egyéni nyugdíjszámlákról. Amit terveznek, az csak a kormány szótárában jelent számlát, valójában egy egyszerű nyilvántartásról van szó. A törvény szövegéből egyértelműen kiderül, csupán a személyazonosító adatokat, a tb-számot és a 2012. december 31-ét követő időszakra bevallott nyugdíjjárulékot vezetik majd az “új számlán”. Vagyis a kizsarolt magánpénztári vagyont Orbán Viktor és Matolcsy György ígérete ellenére sem írják jóvá. (Népszava)                              

Díjcsökkentés: totális zűrzavar az MSZP-ben

Óriási zűrzavart okozott a kormány a rezsicsökkentéssel az MSZP-ben. Az ellenzéki párt először a szolgáltatókért kezdett aggódni, majd éles fordulat után azt mondta: az energiaárak csökkentése pozitív változást hoz a családok életében, ezért üdvözli az intézkedését. Február elején Török Zsolt szóvivő viszont azzal nyitott, hogy a rezsicsökkentés az „évszázad átverése”. Április elején ezzel szemben olyan közleményt adtak ki a szocialisták, miszerint: „Ezúton ismételjük el száznegyvennyolcadszorra, hogy az MSZP támogatja a rezsicsökkentést.” (Magyar Hírlap)

A PDSZ követelése nem érintheti az eddigi megállapodásokat

Továbbra is várja a javaslatokat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől (PDSZ) a közoktatásért felelős államtitkár. Hoffmann Rózsa a Lánchíd Rádióban kifejtette: az eddigi tárgyalások az elégséges szolgáltatásokról szóltak. A szakmai kérdések – így a munkaidő elszámolása – ezután lesz téma. Hoffmann ugyanakkor emlékeztetett: öt másik szakszervezettel már megegyeztek, így erre a megállapodásra is tekintettel kell lenniük, amikor a PDSZ-szel tárgyalnak. (MNO)

Mégis kiszivárgott a Pintér-jelentés

Fejetlenség a mentésirányításban, a lakosság tájékoztatásának totális hiánya, ember- és eszközhiány – ezekről nem olvashatunk a belügyminiszter által a március 14-15-16-i hókáoszról írt jelentésben, amelyet több hírportál is kiszivárogtatott tegnap. Eszerint mindenki jól végezte a dolgát. Pintér Sándor belügyminiszter úgy találta, a katasztrófahelyzetben csak a Telenor hibázott, mert nem küldték szét a figyelmeztető sms-eket. (Népszava)

Bőven van panasz, de azért sokan meg is gyógyulnak

Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár annyira jónak tartja az Orbán-kormány egészségpolitikáját, hogy nem is gondol arra, egy következő kormányzat ennek lényegi elemein változtatni akarna. A ciklus hátralévő negyedében igyekszik sűrű programot diktálni: új alapokra helyezi a szűréseket, rendbe akarja tenni a betegirányítást, elindítják az elektronikus gyógyszerfelírás rendszerét.

(Népszabadság)

A Fidesz elintézte: Se plakát, se tévé

Szinte változtatás nélkül fogadhatja el ma az Országgyűlés az Alkotmánybíróság által kifogásolt, majd részleteiben az alaptörvénybe is beemelt választási eljárási jogszabályt. Ezek alapján az ellenzéki pártok kampánylehetőségei a minimálisra csökkenek, sőt, választási csalásokra is lehetőséget nyitna a tervezet. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk