Cikkajánló – 2013. április 4.

Galló Istvánné: Nem indítunk most akciókat

 „Ha fellépünk valamiért, ha támadunk, nem a kormányt, hanem az intézkedéseit támadjuk. Sokan árulással vádolnak minket, pedig mi csak a pedagógusok érdekében léptünk” – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. A reprezentatív tömörülés vezetője szerint tagjaik körében sem örült mindenki a kormánnyal kötött megállapodásuknak, de kívülről durvább politikai támadást is kaptak. „Sokan azt várták, hogy a sztrájkbizottság legalább az oktatás ügyében térdre fogja kényszeríteni a kormányt” – mondta Gallóné.

Fideszes orvosüldözés

Nemhogy enyhülne az egészségügyi munkaerőhiány, az Orbán-kormány eddigi és tervezett intézkedései tovább fokozzák az orvosok és szakdolgozók elvándorlását. Mindez az ellátást veszélyezteti, hiszen a kórházak a most nyugdíjba kényszerített és ismét vegzált szakemberek nélkül nem tudják biztosítani az ügyeleteket sem. (Népszava)

Nem adta fel a röghöz kötést a kormány

Legfeljebb átkeresztelnék a hallgatói szerződéseket, de a lényeget már rögzítették az alkotmányban. Valós problémának nem az okait, hanem a következményeit próbálják alkalmatlan eszközökkel kezelni – állítja a HaHa. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

A legfőbb hiánycikk: a piac bizalma

A magyar kormány derűlátását egyetlen nemzetközi pénzügyi szervezet sem osztja, így a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves országjelentése is több ellentmondásra és kockázatra figyelmeztet. Hiába az unióban is kirívóan alacsonyra leszorított költségvetési hiány, egyre több jel mutat arra, hogy ez magát a kormányt lepte meg a leginkább. (Népszava)

Elvonási dobogón Magyarország

A gyengülő forint 278 milliárddal növelte az államadósságot, s csak 102-t törlesztettünk. Jelentős adóemelésekkel érte el a rendszerváltás legkisebb hiányát a kormány tavaly. Az államháztartás uniós statisztikai rendszerben kimutatott hiánya a nemzeti össztermék 2,1 százalékát tette ki 2012-ben. Az uniós túlzottdeficit-eljárásban viszont valamivel kevesebbet, 2,0 százalékot jelentett Magyarország, aminek a KSH szerint technikai okai vannak. A hiány kisebb a kormány eredeti céljánál, hiszen a nemzeti össztermék 2,5 százalékára kívánták mérsékelni azt. Magyarország ezzel az eredménnyel a jobbak közé tartozik Európában, bár nem a legjobb. Németország, Svédország, Finnország, Lettország és Észtország is jobban teljesített ennél a korábbi előrejelzések szerint. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és