Cikkajánló – 2013. április 3.

A Fidesz elutasítja saját ötletét

Kormányon már mindent másként gondolnak: öt éve még követelte a Fidesz az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, ma elutasítja az MSZP hasonló javaslatát. De a benzinárról is alaposan megváltozott a véleményük. (Népszabadság)

Az érettségibe csúszhat a sztrájk

Továbbra is kérdéses, hogy belekezdenek-e a pedagógusok a már másfél hónapja halogatott sztrájkba, a munkaügyi bíróság ugyanis másodszorra sem hozott döntést az elégséges szolgáltatásról – értesült a Magyar Nemzet. A PDSZ szerint az időveszteség botrányba torkollhat, mivel hamarosan kezdődik az érettségi.

Értékmentő fejlesztések a campuson

Vonzó ösztöndíj-lehetőségekkel várja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a fiatalokat – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Patyi András. Az NKE rektora beszélt arról is, a campus komoly infrastrukturális beruházások előtt áll, s ezzel sikerült megtörni a korábbi évtizedek bezárás–elvonás kettős negatív spirálját. Hozzátette, a Ludoviceum épületének felújítása jelentősen emeli a hallgatói élet minőségét.

Sarkalatos bűvészkedés

Nemcsak az Alkotmánybíróság korábbi határozatait írta felül, hanem az európai uniós szervezeteket is kijátszaná az Orbán-kormány. Az alaptörvény negyedik módosítása nyomán beadott salátatörvény-javaslat legalábbis korábbi, súlyos nemzetközi aggályokat – és jogi vizsgálatokat – is kiváltó sarkalatos rendelkezéseket hoz vissza, most már alkotmányos alappal. (Népszava, Magyar Hírlap)

Véglegesítik a választási szabályokat

A Magyar Nemzet információi szerint az Országgyűlés várhatóan a jövő héten dönt a választási eljárási törvényjavaslat végleges szövegéről, heteken belül pedig megkezdődhet a kampányfinanszírozásról szóló törvény parlamenti vitája is. (Népszava)

Vékonyabb a boríték

Ahogy nő a szegénység, úgy lesznek vékonyabbak a hálapénzt tartalmazó kórházi borítékok is. Ha komoly beavatkozásról van szó, akkor a hozzátartozók még összekaparják, amennyit csak tudnak, de olyan betegség esetén, amely nem jár közvetlen kockázattal, már kétszer is meggondolják, hogy adjanak-e egyáltalán pénzt az orvosnak. A beosztott orvosoknak és az ápolónőknek már nem nagyon jut az extra juttatásból. (Népszabadság)

Az LMP tárgyalna Bajnaiékkal is

Elképzelhető, hogy a jövőben az MSZP mellett az Együtt 2014-el is tárgyalna az LMP “Köztársasági Minimum” címmel meghirdetett alkotmányossági programjáról, de az egyeztetések időpontjáról, formájáról és a meghívott pártokról még nem döntöttek – közölte a Népszavával Szél Bernadett.

Brüsszel nagyot tévedett

Soha nem volt még ekkora az esély arra, hogy hazánk végre lekerüljön az uniós szégyenpadról, mint most. A Magyarországot tavaly hat büdzsémódosításra kényszerítő brüsszeli szakértők alaposan elszámolták magukat. Az általuk előre jelzettnél majd egy százalékkal jobb lett tavaly a magyar költségvetési hiány. Elemzők szerint Brüsszel ezzel kifogyott a gazdasági érvekből. Ha nyáron nem szüntetik meg Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást, akkor az tisztán politikai döntés lesz. (Magyar Nemzet)

A cseheknél is csökkennek a rezsidíjak

Csehországban tíz százalékkal mérsékli a lakossági gázárakat az RWE-csoport. Ám míg Magyarországon ehhez kormányzati beavatkozás kellett, a cseheknél a piaci verseny kényszerítette ki a csökkentést. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk