Cikkajánló – 2013. április 2.

Drága a rezsicsökkentés

Irreálisan sokba kerül a társadalomnak a kormány propaganda célzatú rezsicsökkentési terveinek a megvalósítása – derül ki két független tanulmányból is. Emellett a közműszolgáltatások árának erőszakos leszorítása éppen a szegények helyzetén nem javít. Ellenkezőleg: a 100 milliárd forintra becsülhető tehercsökkenés kétharmada a legmagasabb jövedelmű 20 százalékhoz jut el. A kényszerű árcsökkentésnek már középtávon számos hátrányos következménye lesz – állítják a szakértők. (Népszava)

Ahol nincs rezsicsökkentés: csúcsprofit az állami áramcégnél

Noha a kormányzat az áramszolgáltatók „busás hasznának” letörésére folyamatos lakossági energiadíjcsökkentést hirdetett, az állami MVM által az áramszolgáltatóknak eladott lakossági áram árát nem mérsékelné. Pedig lenne miből: a cég minden eddiginél nagyobb, körülbelül 90 milliárd forintos elmúlt évi eredményről adhat számot. (Népszabadság)

Ezerrel több dolgozó kap kiegészítést

Költségvetési intézményként gyógyítanak április elsejétől a tavalyi átvétellel állami tulajdonba került, de még gazdasági formában működő kórházak. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) közlése szerint az államosítás után felmért adatok alapján kiderült, az eddigi működési forma a nagyobb egészségügyi intézmények esetében nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. (Magyar Hírlap)

Mesterházy: ha harc, legyen harc

Fekete kampányba kezdett a Fidesz azzal, hogy “piszkos módon járatja le politikai ellenfeleit”, diákokat, tüntetőket és ellenzéki politikusokat – állapította meg az elmúlt hét eseményeit elemző írásában az MSZP elnök-frakcióvezetője. (Népszava)

Bajnaiból akár uniós biztos is lehet

Bajnai Gordon tetszés szerint lecserélhető bármilyen más politikai szereplőre, nincs beágyazottsága, nincs társadalmi háttere. Ha kudarcot vall, észrevétlenül eltűnhet, ahogy 2010 után is ezt tette, nem hiányzott senkinek és neki sem hiányzott a politika. Az Együtt 2014 így maga is képlékeny párt – a Magyar Hírlap úgy tudja, az MSZP-ben több fontos pozíciót betöltő politikus is így gondolkodik a versenytárs baloldali-liberális formációról.

Az ellenzék a választáson: sok kicsi mire megy?

A következő hónapok egyetlen érdemi politikai döntése a „demokratikus ellenzéki oldal” vezetőjét meghatározó személyi kérdés lesz. A 2014-es választási győzelemhez önfeláldozásra is szükség lehet. (Népszabadság)

Kiállította a bizonyítványt Magyarországról az IMF

Hiába szorította le időlegesen az államháztartási hiányt három százalék alá, ha közben tönkreteszi a gazdaság növekedési kilátásait – ezt és ehhez hasonló kemény kritikákat fogalmazott meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szokásos éves országjelentésében, jobbára megismételve az egy évvel korábbi kritikákat és ajánlásokat, amelyeknek már akkor sem sok foganatjuk volt. (Népszabadság)

Kormányváltást hozott a rezsicsökkentés ígérete

Jobboldali és baloldali sikereket egyaránt hoztak a márciusban világszerte tartott elnök-, parlamenti, vagy éppen önkormányzati választások. Ausztriában megkezdődött az idei választási menetelés, amelynek a végén új parlamentet választanak a sógorok, míg Svájcban népszavazáson döntöttek a mértéktelen javadalmazások elharapózásának megakadályozásáról. (Magyar Nemzet)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?