Bárdos Judit a nemzetbiztonsági törvény tervezett módosítását bírálta

A belügyi és rendvédelmi dolgozókat egy új jogszabály alapján bírósági engedély nélkül lehallgathatják.

dr. Bárdos Judit, a SZEF alelnöke és a BRDSZ főtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt: 

 
Az átvilágítások megváltozott szabályai nem vonatkoznak az országgyűlési képviselőkre – mondta Bárdos Judit az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy a nemzetbiztonsági törvény tervezett fideszes módosítása lehetővé tenné, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat bármilyen ok vagy gyanú nélkül is eljárás alá lehessen vonni. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára arról is beszélt, hogy a kormány hatásköre alá nem tartozó cég vezetője is kérhet majd nemzetbiztonsági vizsgálatot.

A terv szerint az érintettek meg sem ismerhetnék a vizsgálatok eredményét, és jogorvoslati lehetőségük sem lenne a következményekkel szemben. A módosítás lehetővé tenné évente kétszer harmincnapos időtartamra az egyenruhás szervezetek mentelmi joggal nem rendelkező tagjainak megfigyelését, még akkor is, ha konkrét gyanú nem merül fel velük kapcsolatban.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint a kormány hatásköre alá nem tartozó cég vezetője is kérhet majd nemzetbiztonsági vizsgálatot. Bárdos Judit elmondta: egy ilyen lehetőséget nem kormányrendeletben, hanem törvényben kellene szabályozni. A főtitkár arról is beszélt, hogy a magyarországi jogrendre nyomja rá a bélyegét, ami történik. Ez nem csak megfigyelést, de bizonyos eszközök bírósági engedély nélküli használatát is jelenti. Bárdos Judit szerint ez akár azt is jelenti, hogy a dolgozókat lehallgathatják.

Forrás: atv.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és