Bárdos Judit a nemzetbiztonsági törvény tervezett módosítását bírálta

A belügyi és rendvédelmi dolgozókat egy új jogszabály alapján bírósági engedély nélkül lehallgathatják.

dr. Bárdos Judit, a SZEF alelnöke és a BRDSZ főtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt: 

 
Az átvilágítások megváltozott szabályai nem vonatkoznak az országgyűlési képviselőkre – mondta Bárdos Judit az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy a nemzetbiztonsági törvény tervezett fideszes módosítása lehetővé tenné, hogy a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat bármilyen ok vagy gyanú nélkül is eljárás alá lehessen vonni. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára arról is beszélt, hogy a kormány hatásköre alá nem tartozó cég vezetője is kérhet majd nemzetbiztonsági vizsgálatot.

A terv szerint az érintettek meg sem ismerhetnék a vizsgálatok eredményét, és jogorvoslati lehetőségük sem lenne a következményekkel szemben. A módosítás lehetővé tenné évente kétszer harmincnapos időtartamra az egyenruhás szervezetek mentelmi joggal nem rendelkező tagjainak megfigyelését, még akkor is, ha konkrét gyanú nem merül fel velük kapcsolatban.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint a kormány hatásköre alá nem tartozó cég vezetője is kérhet majd nemzetbiztonsági vizsgálatot. Bárdos Judit elmondta: egy ilyen lehetőséget nem kormányrendeletben, hanem törvényben kellene szabályozni. A főtitkár arról is beszélt, hogy a magyarországi jogrendre nyomja rá a bélyegét, ami történik. Ez nem csak megfigyelést, de bizonyos eszközök bírósági engedély nélküli használatát is jelenti. Bárdos Judit szerint ez akár azt is jelenti, hogy a dolgozókat lehallgathatják.

Forrás: atv.hu

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje