Cikkajánló – 2013. március 27.

Jönnek a szövődmények

Miközben továbbra is bizonytalan, valóban megkapják-e, és ha igen, a nyugdíjuk teljes összegét kapják-e vissza kompenzációként azok az egészségügyi dolgozók, akik lemondtak járadékukról, hogy a munkát válasszák, azt sem tudja senki, hogyan pótolja majd az állami egészségügy azt a csaknem négyezer orvost és szakdolgozót, akit az Orbán-kormány intézkedése folytán elveszthet az ágazat. (Népszava)

Béremelést követelnek a rendőröknek

A rendőrök napi megélhetési gondokkal küzdenek – állítja Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára. A TMRSZ a múlt héten levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek, s abban arra emlékeztetik, hogy 2010-ben 30 százalékos béremelést ígért a rendőröknek.  (Népszabadság)

Tanfelügyelők özönlik el az iskolákat

Belenézhetnek a tanárok óravázlatába, valamint a diákok házi feladatába, órai jegyzeteibe is szeptembertől a tanfelügyelők – értesült a Népszava. A pedagógusok és az intézményvezetők szakmai ellenőrzéséről szóló, tavaly augusztusi miniszteri rendelet egyelőre csak nagyvonalakban számolt be az ellenőrzés módszereiről, így csak az “egységes szempontok szerinti megfigyelés”, a “dokumentumelemzés” és az “interjú” szerepel a felügyelők eszköztárában. (Magyar Hírlap)

Az ország túljutott a nehezén

A nemzetgazdasági miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról is beszélt, hogy nem áll messze egymástól az Európai Bizottság és a tárca álláspontja. Szomorúnak tartja ugyanakkor, hogy az uniós bizottsággal folyó vitában a kormány nem számíthat annak a hazai biztosnak a támogatására, akit még az előző kabinet delegált Brüsszelbe. Varga Mihály arra is kitért, hogy a költségvetés számai az év első két hónapjában a várakozásoknak megfelelően teljesültek. Az eddigiek alapján úgy látja, hogy nagyjából fél és egy százalék közötti mértékben növekedhet ebben az évben a magyar gazdaság.

Késik, vagy mégse jön az unortodoxia

A történelmi mélypontra szállított alapkamat kapcsán a Népszabadság az MNB-ről is kérdezte a szakértőket. A Monetáris Tanács döntése után Gárgyán Eszter, a Citibank vezető elemzője a papírforma-eredmény mellett azt emeli ki, hogy a döntés indoklásában egyetlen olyan unortodox jegybanki gazdaságélénkítő eszköz alkalmazásáról sem tesznek említést, amelyekről Matolcsy György még beiktatása előtt beszélt. Ez a monetáris politika jövőjére nézve bizonytalanságot jelent, vagyis a helyzet e téren még korántsem tiszta.

Nyertek is, meg nem is

Nyertek, de nem lehet igazuk az áramszolgáltatóknak. A bíróság tegnap hatályon kívül helyezte a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat megállapító döntését. A kormány a rezsidíjakról később sem kíván tárgyalni a közműcégek tulajdonosaival, a komplett energiavállalatok átvételéről viszont igen. A szolgáltatók tovább keresik igazukat uniós és más nemzetközi fórumokon. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és