Cikkajánló – 2013. március 27.

Jönnek a szövődmények

Miközben továbbra is bizonytalan, valóban megkapják-e, és ha igen, a nyugdíjuk teljes összegét kapják-e vissza kompenzációként azok az egészségügyi dolgozók, akik lemondtak járadékukról, hogy a munkát válasszák, azt sem tudja senki, hogyan pótolja majd az állami egészségügy azt a csaknem négyezer orvost és szakdolgozót, akit az Orbán-kormány intézkedése folytán elveszthet az ágazat. (Népszava)

Béremelést követelnek a rendőröknek

A rendőrök napi megélhetési gondokkal küzdenek – állítja Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára. A TMRSZ a múlt héten levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek, s abban arra emlékeztetik, hogy 2010-ben 30 százalékos béremelést ígért a rendőröknek.  (Népszabadság)

Tanfelügyelők özönlik el az iskolákat

Belenézhetnek a tanárok óravázlatába, valamint a diákok házi feladatába, órai jegyzeteibe is szeptembertől a tanfelügyelők – értesült a Népszava. A pedagógusok és az intézményvezetők szakmai ellenőrzéséről szóló, tavaly augusztusi miniszteri rendelet egyelőre csak nagyvonalakban számolt be az ellenőrzés módszereiről, így csak az “egységes szempontok szerinti megfigyelés”, a “dokumentumelemzés” és az “interjú” szerepel a felügyelők eszköztárában. (Magyar Hírlap)

Az ország túljutott a nehezén

A nemzetgazdasági miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban arról is beszélt, hogy nem áll messze egymástól az Európai Bizottság és a tárca álláspontja. Szomorúnak tartja ugyanakkor, hogy az uniós bizottsággal folyó vitában a kormány nem számíthat annak a hazai biztosnak a támogatására, akit még az előző kabinet delegált Brüsszelbe. Varga Mihály arra is kitért, hogy a költségvetés számai az év első két hónapjában a várakozásoknak megfelelően teljesültek. Az eddigiek alapján úgy látja, hogy nagyjából fél és egy százalék közötti mértékben növekedhet ebben az évben a magyar gazdaság.

Késik, vagy mégse jön az unortodoxia

A történelmi mélypontra szállított alapkamat kapcsán a Népszabadság az MNB-ről is kérdezte a szakértőket. A Monetáris Tanács döntése után Gárgyán Eszter, a Citibank vezető elemzője a papírforma-eredmény mellett azt emeli ki, hogy a döntés indoklásában egyetlen olyan unortodox jegybanki gazdaságélénkítő eszköz alkalmazásáról sem tesznek említést, amelyekről Matolcsy György még beiktatása előtt beszélt. Ez a monetáris politika jövőjére nézve bizonytalanságot jelent, vagyis a helyzet e téren még korántsem tiszta.

Nyertek is, meg nem is

Nyertek, de nem lehet igazuk az áramszolgáltatóknak. A bíróság tegnap hatályon kívül helyezte a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat megállapító döntését. A kormány a rezsidíjakról később sem kíván tárgyalni a közműcégek tulajdonosaival, a komplett energiavállalatok átvételéről viszont igen. A szolgáltatók tovább keresik igazukat uniós és más nemzetközi fórumokon. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább