Cikkajánló – 2013. március 22.

Érdemi bérnövekedés idén sem várható

Idén januárban a bruttó átlagkeresetek nemzetgazdasági szinten 2,5 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A versenyszférában három, a költségvetés területén 1,8 százalékos volt az emelkedés tavaly januárhoz képest. (Népszava)

Munkahelyteremtés: 9 év alatt 160 millárdot kaptak a külföldi cégek

Közel 160 milliárd forint munkahelyteremtési támogatást adtak a magyar kabinetek 2004 óta egyedi kormánydöntésekkel zömében külföldi cégeknek, amelyek révén közel 36 ezer munkahely jött létre – ismerteti a Világgazdaság a nemzetgazdasági miniszter képviselői kérdésre adott válasza alapján. (MNO)

Orbán: ‘A kormány erőből folytatja a rezsicsökkentést’

Ha nem alakul ki együttműködés a kormány és a közműszolgáltatók között, a kabinet erőből folytatja a rezsicsökkentést – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az önkényuralmi jelképek ügyében “európai” megoldásra törekszik. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Erőszak a kampányszabályokon

Meglepetésre nem új választási eljárási törvényt készítettek a kormánypártok, hanem a még ki nem hirdetett, ám az Alkotmánybíróság által részben megsemmisített jogszabály-tervezethez nyújtottak be zárószavazás előtti módosító indítványt. Ebben nem szerepel a magyarországi lakcímmel rendelkezők választási regisztrációja, viszont jócskán maradtak aggályos pontok: ilyen a “titkos” határon túli magyar választók ügye vagy a kampányszabályozás. (Népszava, Népszabadság)

Hitelminősítői pofon a kormánynak

Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése és az alaptörvény módosítása, az Alkotmánybíróság jogkörének kurtítása miatt negatívra rontotta a Magyarország adósbesorolásához fűzött kilátást a Standard & Poor’s. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk