Cikkajánló – 2013. március 21.

Kollektív lesz a tanárok szerződése

Várhatóan még áprilisban megkapja a szakállamtitkárság a pedagógusi érdekvédelmi szervezetek javaslatát az ágazati kollektív szerződésre, amely Hoffmann Rózsa szerint így jó eséllyel már a nyáron elkészülhet. A köznevelési államtitkár minderről azután beszélt, hogy a kormánnyal együttműködő öt szakszervezet vezetőivel tegnap ismét tárgyalóasztalhoz ült. A felek munkacsoportokban rendszeresen egyeztetnek, az állami fenntartásba vételt figyelemmel kísérő bizottság is dolgozik, és az eddigi tapasztalatokat a jövő héten értékelik ki. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a január 22-i megállapodáshoz mindkét fél tartja magát. (Magyar Hírlap)

Egyre bizonytalanabb a pedagógussztrájk

A Fővárosi Törvényszék tegnap elutasította a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) beadványát a sztrájk idején elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban. A PDSZ már ezen a héten elkezdte volna a sztrájkot, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumával nem sikerült megállapodnia arról, mit is jelent az elégséges szolgáltatás. (Népszabadság, Népszava)

Megalakult a Magyar Ifjúsági Foglalkoztatási Tanács

Megalakult a Magyar Ifjúsági Foglalkoztatási Tanács, amely egyesületként működik, és az első olyan magyarországi szervezet, amely kifejezetten a fiatalok, pályakezdők elhelyezkedési lehetőségeivel foglalkozik. (MNO)

Jön az ötödik alkotmánymódosítás?

Még a héten benyújtja a kormánytöbbség a Háznak az alaptörvény ötödik módosítását, hogy április 30-ig megszülessen a náci és kommunista diktatúrák jelképeinek viselését tiltó paragrafus alkotmányos garanciája – írja a Magyar Hírlap. Ezzel egyidejűleg a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását is kezdeményezi a Fidesz–KDNP. Minderre azért van szükség a kormánytöbbség szerint, mert az Alkotmánybíróság megsemmisítette az eddig csak a Btk.-ban szabályozott tilalmat, mert a Btk. ezen paragrafusai aránytalanul korlátoznák a véleménynyilvánítás szabadságát.

Több százezres tüntetés a devizaadósok érdekében

A demonstrálók célja rádöbbenteni a hitelt folyósító pénzintézetek mellett az anyabankokat és az európai fogyasztóvédelmi szervezeteket, hogy a kialakult helyzet tarthatatlan – mondta a Magyar Hírlapnak Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa. Ha bebizonyosodik, hogy a devizahitel hibás termék, akkor az adósok a folyósítás napjának dátumával forinthitelre válthatnák.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?