Cikkajánló – 2013. március 19.

Jön a pedagógusleépítés

Elismerte a népszerűtlen Diákhitel 2 kudarcát Balog Zoltán, holott a kormány koncepciója szerint éppen ennek bevezetése miatt nincs tandíj ma Magyarországon. Az emberi erőforrás miniszter azt is bejelentette: március végére kiderül, hány pedagógust kell elbocsátani a közoktatási intézményekből. Balog tavaly szeptemberben még tagadta, hogy tanárok kirúgására lesz szükség. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap)

Szűz területen toboroz új tagokat a Liga

Hamarosan milliárdos forráshoz juthat a Liga, igaz, nem önmagában, hanem konzorciumban a nagy munkáltatói szervezetekkel. A pályázati pénz felhasználásával, kiterjedt hatásvizsgálatok után, javaslatokat készítenének elő a munka törvénykönyve további módosítására, illetve felgyorsítanák tavaly meghirdetett kampányukat a magyar szakszervezeti mozgalom megújítására. Ennek egyik fő eleme az érdekvédelmi tevékenység lehetőségének megteremtése a kis- és középvállalkozásoknál is. „Ajtóról ajtóra megyünk majd” – vázolta az újfajta tagtoborzási módszert a Magyar Hírlapnak Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Tízezer munkahely van veszélyben

Állami beavatkozás nélkül rövid időn belül akár 12-15 ezer munkahely is megszűnhet a magyar baromfiágazatban. Az egykori sikerszektor újraélesztéséhez több százmilliárdos fejlesztésre, áfacsökkentésre, az uniós támogatások hatékonyabb felhasználására van szükség. (Népszabadság)

Mérlegen a mérlegelési lehetőségek

Az alapvető jogok biztosához fordult az MSZP azt kérve: közjogi érvénytelenség miatt kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál (Ab) az alaptörvény egy hete elfogadott módosításának megsemmisítését. Miközben Áder János a pápa megválasztása után néhány perccel a közszolgálati televízióban bejelentette: aláírja a módosítást, az Országgyűlés által egy hete elfogadott jogszabályt még csak nem is láthatta, hiszen Kövér László házelnök csak tegnap látta el kézjegyével, s küldte el az államfőnek. (Népszava)

Elhalasztották a rezsidöntést

Nem maradt hatástalan Orbán Viktor miniszterelnöknek a “rezsicsökkentést akadályozó” bíróságok elleni kirohanása. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ugyanis elhalasztotta az áramszolgáltatók és a Magyar Energia Hivatal közötti, a januári tarifacsökkentések jogszerűségével kapcsolatos ügyben az ítélethozatalt. (Népszava, Népszabadság)

Állami monopóliummá válhat az időjárás-jelentés

Az új törvénytervezet szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat egyszerre lesz hatósági és piaci szereplő. A Népszabadság értesülései szerint a hét végi hókatasztrófa tapasztalataitól függetlenül, változatlan formában kerül a kormány és utána vélhetőleg a parlament elé a meteorológiai törvény tervezete, amely szerint időjárási vészhelyzettel kapcsolatos (tehát például szél- vagy hóviharra, jégesőre vonatkozó) információt, illetve mért adatot közzétenni csak az állami meteorológia jóváhagyásával lehet.

Brüsszeltől remélik a magyarok a megoldást

A magyaroknak csak alig több mint fele érzi magát uniós polgárnak, mégis a nagy többség az uniótól vár segítséget gazdasági bajaink megoldásában – derül ki az Európai Bizottság (EB) Magyarországi Képviseletének felméréséből. Eszerint a magyar állampolgárok 67 százaléka várja el az EU-tól, hogy vegyen részt a gazdasági és pénzügyi válság leküzdésében és a gazdaságélénkítésben. Az uniós átlag jóval kisebb, 49 százalék. (Népszava, Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és