Cikkajánló – 2013. március 18.

Már csak a Liga nyerheti a másfél milliárdos támogatást

Gaskó korábban tagadta, hogy rájuk írták volna ki a pályázatot. Más pályázó híján a Liga Szakszervezetek, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közös konzorciuma lehet a kedvezményezettje annak az 1,6 milliárd forintnyi uniós támogatásnak, amit a Támop (társadalmi megújulás operatív programja) keretében január első napjaiban hirdettek meg a Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése címen. (Népszabadság)

Tanárok nélkül bizonytalan a sztrájk

A PDSZ a pedagógusokat nem, csak politikai szervezetet és más ágazati érdekvédelmi tömörüléseket tudott maga mögé állítani. Bár az eredeti tervek szerint ma kezdte volna meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a korábban beharangozott „gördülő sztrájkját”, a munkabeszüntetést bizonytalan időre felfüggesztette a tömörülés. (Magyar Hírlap)

Szócska még nem végzett a tabudöntögetéssel

Tele van még tabukkal a magyar egészségügy, ezek megdöntése egyik alapfeltétele egy élhetőbb szervezetnek – erről beszélt Szócska Miklós, egészségügyi államtitkár az MNO-nak adott interjújában.  Nem csak a rendszer pénzkérdéseiről, hanem hierarchikus felépítéséről, annak működési hatásairól is beszélt. A hálapénzt alapvető problémának nevezte, az egészségtudatosságot pedig a középpontba kell állítani. A politikus sikeresnek nevezte a nemdohányzók védelmében hozott intézkedéseket, tervben van egy mentálhigiénés hálózat kiépítése is. További kulcsszavak: bizalom, orvostársadalom, orvos-beteg kapcsolat.

Orbánt ma elutasítaná az unió

Az utóbbi napokban sem csitultak a nemzetközi aggályok az alaptörvény negyedik módosítása miatt, és itthon is folytatódtak az alkotmányos viták. Áder János államfőnek ugyanis lettek volna, sőt, még vannak is jogi eszközei arra, hogy az alkotmányellenes alaptörvény-módosítás hatályba lépése ellen fellépjen. Elnöki vétó híján azonban az Európai Unió indíthat eljárásokat. (Népszava)

Milla: újratervezés indul

A szokásosnál kisebb tömeggel, s az utóbbi napok viszontagságai után talán valamivel kevesebb lelkesedéssel tüntetett a Kálvin téren a Milla. A szónokok egyszerre szóltak az alaptörvény negyedik módosítását aláírni szándékozó Áder János államfőhöz, s a demonstráción jelképeivel és zászlóival jelen lévő demokratikus ellenzékhez. TGM felvetette a parlamenti választások bojkottjának lehetőségét. (Népszava, Népszabadság, NolTv, MNO)

Óriási mértékű az elszegényedés

Óriási mértékben növekedett a szegénység idehaza a Fidesz hatalomra kerülése óta. Ma már 1,5 millió ember él nyomorban, s egyre nagyobb a lecsúszók aránya. Az emberek kevesebbet keresnek, mint három évvel ezelőtt, s a pénzükért sokkal kevesebb árucikkhez, szolgáltatáshoz juthatnak hozzá. Eközben a háztartások adóterhei a kormányzat ballépései, s az azokat követő megszorítások miatt folyamatosan és drasztikusan növekedtek. (Népszava)

Március 28-án minden kiderül

Lapinformációk szerint március 28-án publikálja a 2011-es népszámlálás végleges adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). (MNO, Magyar Hírlap)

Húsz éve nem kapott ekkora horderejű megbízatást Magyarország

Magyarországot az ENSZ-ben megválasztották a világszervezet keretei között zajló, a világ fenntartható fejlődési céljait kidolgozó kormányközi tárgyalások társelnökének, Kenya mellett – közölte az MTI-vel vasárnap Kőrösi Csaba magyar ENSZ-nagykövet. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk